Hopp til innhold

Dolk gjør det skarpt i London

Norske Dolk gjør seg bemerket som streetartkunstner i London. Der har gatekunst av mer kjente signaturer mangedoblet sin verdi de siste seks månedene.

I am your father. Bilde av Dolk.
Foto: http://www.graffiti.no

Synet av sprayboksmaling på vegg setter mange sinn i kok. Men humoristiske og politiske sjablongmalerier som folk kan se på gatehjørnet, selges nå som originalversjoner på lerret på kunstmarkedene i Europa. Kunstneren Banksys bilder har blitt omsatt for opptil 150.000 pund. I dette markedet er det også en norsk artist som hevder seg.

Stort potensiale

Haakon Magnus av Dolk.

Haakon Magnus.

Foto: www.graffiti.no

-Dolks bilder er populære her i London, og han kan godt komme til å følge i Banksys fotspor, sier agent Ray Taylor ved auksjonshuset Sothebys i London.

-Potensialet hans er stort, og om et års tid kan han godt være like anerkjent, fortsetter han.

Streetart fra den mer kjente Banksy har eksplodert i verdi på det europeiske kunstmarkedet det siste året. Bilder har steget fra 2000 pund til oppmot 150 000 pund på et halvt år. Streetart er en variant av graffiti der kunstnerne bruker sjablonger på veggen. Originalene har kunstnerne på lerret hjemme, dermed forsvinner ikke kunsten selv om noen skulle vaske vekk gatekopiene.

Treffer i hjertet

Gatekunsten, som har tatt veien inn i galleriene og auksjonshusene, treffer folk rett i hjertet, mener Ray Taylor.

-Tydelige figurer, polititisk snert og humor forklarer hvorfor streetart har fått så bred apell. Alle fra 80 år gamle bestemødre til 15-årige skolelever kan oppleve dette på samme måte.

Mystikken rundt hvilken kunstner som egentlig skjuler seg bak navn som Banksy eller Dolk er også med på å trekke kjøpere, tror Taylor.

-At de har motsatt seg å bli gjort offentlige og berømte, bevarer jo en viss aura av mystikk.

Bilder med brodd

Bilde av streetartkunstner Banksy

Et av Banksys verker på utstillingen på The Hospital Art Gallery i London i august.

Foto: - / AFP

Banksys bilder, som har skaffet Sotheby's flere millioner kroner i salgsinntekter, har ofte et politisk budskap. Dolk som nå dukker opp i London, er kjent fra Bergen og flere andre norske byer. Også hans bilder har politisk innhold, forteller Rune J. Svendsen, som selv er grafitti-kunstner.

-Den humoristiske undertonen i verkene hans har som regel en politisk brodd i en eller annen retning. Blant annet har han et motiv der en buetroppmusikant er i ferd med å tråkke på en landmine.

Dolks bilder har blitt forvekslet med Banksys, men den norske oppfølgeren har også potensiale utover dette, tror kunsthandleren i London.

-Her i London blir Dolk og Banksys bilder forvekslet med hverandre. Men Dolk er fortsatt ny, og han har stort potensiale til å vokse som individuell kunstner.

Se video fra Banksys utstilling i London!

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter