Hopp til innhold

Vi kjøper mindre bøker på nett

Nordmenn kjøper mindre bøker på nett, viser en ny undersøkelse over bokkjøpsvaner som Bokhandleforeningen la frem i går.

Tidenes norske bok
Foto: Scanpix / SCANPIX

Dette til tross for at nordmenn kjøper flere bøker enn før. Nordmenn foretrekker nemlig å kjøpe bøkene sine i bokhandelen.

- Øker i andre land

Direktør i Den Norske Bokhandlerforening, Randi Øgrey, kunne vise frem en undersøkelse som ikke viste den samme tendensen som man ser i andre land.

- Det er en liten nedgang i boksalget på nett, og det var ganske overraskende. I andre land ser vi at boksalget på nett øker.

- Rart at fastpris er lov

Men tidligere bokklubb direktør og bokhandler, Ivar Tronsmo, er ikke like overrasket.

- Det er to helt åpenbare årsaker til dette. Det ene er at det er faste priser på bøker i Norge, sånn at nettbokhandlene ikke selger bøkene vesentlig billigere enn de fysiske bokhandelene. I andre land har du for eksempel Amazon som selger bøkene veldig mye billigere på nettet. Den andre årsaken er at det er noen få store forlag som eier alle ledd, også bokhandelene, og de ønsker ingen konkurranse.

- De prøver å gjøre det de kan for å holde lavpriskonkurrenter unna markedet. Det er kanskje litt rart her i Norge at vi får lov til det, sier han.

- Kan ikke sammenlignes

Jørgen Klafstad, salg- og markedsdirektør i Gyldendal Norsk Forlag, sier at bokbransjen hadde forventet enn større andel av bøker solgt over nett, men han er ikke enig i kritikken fra Ivar Tronsmo.

- Man kan ikke sammenligne et norsk netthandelsmarked med et svensk netthandelsmarked. I Sverige er det fripris på bøker. Det betyr at salgsleddet, og da spesielt netthandlerne presser pris i langt større grad enn det vi har lov til i Norge, sier Klafstad.

- Må åpne for konkurranse

Tronsmo mener imidlertid at vi kan sammenligne oss med sverige, og han er klar på hvordan kjøpevanene av bøker på nett skal bli bedre.

- Det myndighetene burde gjøre er å åpne for konkurranse, altså ikke ha fastpriser. Da vil vi se i Norge, som i alle andre land, at bøkene vil bli mye billigere, og særlig mye billigere på nettet, sier han.

 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)