Hopp til innhold

Jo Tenfjord er død

Forfatteren og oversetteren Johanne Marie Giæver Tenfjord døde mandag.

Jo Tenfjord

I åtte år var Jo Tenfjord formann i Kringkastingsrådet.

Foto: Christiansen, Ole / SCANPIX

Tenfjord (født 13. august 1918 i Oslo) er blitt kjent for sin formidling av både egendiktede og gjendiktede fortellinger.

Jobbet for internasjonal forståelse

Hun debuterte litterært i 1941 under pseudonymet Guri Gla med boken Valsesommer. I 1956 ga hun ut boken Skjønnhetsdronning under pseudonymet Hannebo Holm. Tenfjord var en av forfatterne som var med på å endre innholdet i barnebøkene etter 2. verdenskrig. I Venner verden over (1949) skriver hun for å fremme internasjonal forståelse.

Omgitt av fortellinger

I oppveksten var hun omgitt av mange gamle mennesker som hadde historier og eventyr å fortelle. Familien hennes kommer fra handelsstedet Havnnes, og i historien Tre trylleord (1976) er handlingen lagt til hjemstedet.

Oversatte Lindgren til norsk

Tenfjord var redaktør i Bokklubbens Barn og underviste på Statens bibliotekhøgskole.

Mange vil huske Jo Tenfjord best for hennes oversettelser av Astrid Lindgrens barnelitteratur.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober