Hopp til innhold

Musikalsk provokasjon

Selv om politimannens navn er strøket fra Samvirkelagets låt ”Stopp volden”, er politimannen fremdeles sentral i teksten. I låta lages det ordspill som klart assosierer til politimannens navn. Har Samvirkelaget bevisst forsøkt å lure Politiets Fellesforbund?

Samvirkelaget, Obiora-demo

SAMVIRKELAGET: Med låta ”Stopp volden” har bandet satt rasisme og politivold på dagsorden.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Med låta ”Stopp volden” har bandet Samvirkelaget satt rasisme og politivold på dagsorden.

Ved å navngi politimannen som var involvert i Obiora–saken provoserte bandet Samvirkelaget fram en ny debatt om politivold. Hvor langt kan man egentlig gå for å vekke publikum? Det er spørsmålet i denne ukas Detektor.

- Sjikane

Samvirkelagets tekst i låta "Stopp volden" lyder blant annet:

”Når alarmen går på sosialkontoret for ikke alle klarer oppføre seg her i Gnore/Det er typisk svartinger som er jævla store lager bråk for de som jobber der og tror de har krav på gratis penger ved å være duste/Når politimannen kommer bør de lære å lystre/Hvis ikke kommer volden, han har jævla lyst til å holde armer rundt halsen hans til han lar vær å puste. ”

Navngitt som drapsmann

I den opprinnelige versjonen ble en politimann navngitt som drapsmann. Politiets Fellesforbund gikk i april til Tingretten med krav om at CD-utgivelsen med sangen skulle stoppes. Tingretten ga ikke Politiets Fellesforbund medhold, men den gjorde det klart at å framføre sangen med politimannens navn ville være ærekrenkende.

Men allerede i forkant av rettsmøtet var Samvirkelaget villig til å fjerne navnet fra sangen.

- Vi ble truet med en injurie-sak og den ville vi helst ikke tape. Dessuten håper vi at ved å fjerne navnet vil låta i mindre grad handle om hvorvidt det var riktig å navngi poltimannen - og i større grad handle om selve overgrepet, sier bandmedlem Elling Borgersrud.

Ordspill

Først navnga de politimannen, så strøk de navnet før sangen kom ut på CD. Men ordspillene i låta består.

Bjørn Egil Enge, leder for Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag, mener dette er helt bevisst. Selv om politiet ikke lenger vil rettsforfølge saken, mener Enge fremdeles at innholdet i sangen er sjikane.

- Min umiddelbare tanke er at det ligger en hensikt bak dette. Dette kan være et fikst forsøk på å likevel smugle inn navnet i teksten, sier han. 

Overdrivelsens kunst

Øyvind Holen, Kulturredaktør i Ny Tid og en av Norges fremste hiphop-eksperter, nøler ikke med å gi Samvirkelaget æren for å satt Obiora-saken på dagsorden.

- Låta ”Stopp volden” ga ny oppmerksomhet rundt Obiora-saken. De kan overdrivelsens kunst og det er viktig i hiphop. Man drar det alltid litt lenger for å få oppmerksomhet. Slik sett passer de perfekt inn i dagens medievirkelighet der man må bryte noen grenser, sier Holen.

- Som band trenger ikke Samvirkelaget å forholde seg til Vær-varsom-plakaten. Det blir først et problem for medier som skal kringkaste eller skrive om låta, sier han.

HØR DETEKTOR

NRK P2

Fredag kl: 9:003

Lørdag kl 16:03

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober