Hopp til innhold

Frykter lovsangen

Moderne lovsang skviser salmene i kirken, frykter tidligere biskop Per Lønning. Budskapet forsvinner i larm.

The Hanford West High School Gospel Choir. Foto: AP/Scanpix
Foto: Christian Parley / AP

- Jeg er redd for at noe av det står i fare for å gå tapt hvis vi faller for dette som i dag kalles lovsang og som er et uendelig fattigslig fenomen sammenlignet med bibelens ord. Man holder et støynivå i fremføringen, som gjør at det er veldig vanskelig å merke ordene, slik at budskapet har lett for å forsvinne i larm, sier Lønning.

 

Tidligere biskop i Bjørgvin, professor Per Lønning. Foto: Scanpix

Moderne lovsang har for høyt lydnivå. Budskapet kan bli borte, mener tidligere biskop Per Lønning.

Foto: Hanssen, Eystein / SCANPIX

Stadig flere menigheter i statskirken bruker lovsang i gudstjenesten og Lønning som selv er salmedikter, frykter at kirkens 1000-årige salmetradisjon taper terreng.

Rusa på lyd

Moderne lovsang, som er et globalt fenomen med utspring fra USA, har vært på full fart inn i norske statskirkelige menigheter i flere år. Domkantor i Kristiansand Andrew Wilder har registrert at det kreves moderne sang for å få ungdommer til å komme i kirken.

- Det snakk om en lydmessig rus som ungdom vil ha i en opprørstid og som noen ungdommer kanskje også vil karakterisere som en slags religiøs opplevelse, sier Wilder som dessuten synes at lovsangen ikke har god nok kvalitet.

Hjertespråk

I Indremisjonsselskapets menighet Storsalen i Oslo dominerer den såkalt moderne lovsangen, selv om tradisjonell salmesang også har en vesentlig plass, sier musikalsk og kunstnerisk leder Geir Kåre Kvalevaag.

- Det handler ikke om en musikkstil, men om et hjertespråk, om et uttrykk. Hvis du skal uttrykke noe vil du velge det som ligger deg nærmest. For mange er den tradisjonelle musikken fremmed, sier Kvalvaag.

 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)