Hopp til innhold

Erling R. Eriksen - Bach

Bach-maraton av internasjonal klasse fra den norske pianisten Erling R Eriksen, nå aktuell med firedobbel Bach-CD.

Erling R. Eriksen - Bach: Das Wohltemperierte Klavier I/II

Det er Johann Sebastian Bachs preludium i C-dur som åpner hans to store notebøker som går under navnet Det veltempererte klaver.

Den norske pianisten Erling R Eriksen har spilt inn begge bøkene på til sammen 4 CDer. Resultatet er en Bach-maraton av internasjonal klasse.

Læring eller tidsfordriv

Erling R Eriksen er den andre nordmann som drar til med Bachs store lærestykke for tasteinstrumenter. Den første var Robert Riefling i 1985.

Das Wohltemperierte Klavier - Det veltempererte klaver - er 2 hefter med 24 preludier og fuger i hver, i alle dur- og molltonearter, ordnet kromatisk etter hverandre i halvtonetrinn. På sine håndskrevne kopier skrev Bach selv "til bruk for den musikalske ungdom som ønsker å lære, i tillegg til tidsfordriv for de mer lærde i dette studiet" .

Erling R. Eriksen, til daglig klaverprofessor i Stavanger, er selvsagt i siste kategori, og her går det unna for professoren i C-moll.

Dynamisk Bach

Bach tenkte nok først og fremst på cembalo hvor man enkelt sagt ikke kan gjøre forskjell på sterkt og svakt. Men også det noe mer klangvillige klavikordet og orgel fantes på Bachs tid, og Bach prøvde hammerklaver - forløperen for moderne flygel - på sine eldre dager.

Eriksen utnytter nettopp flygelets sterke og svake anslagsmuligheter, som i C-mollpreludiet hvor en melodi trer fram ved hjelp av trykk - eller i A-dur fugen fra 1. bok, hvor temaet får trykksterk ener som flytter seg, og dermed blir et rytmisk element.

Varme og driv

Robert Riefling for tjue år siden gjorde seg bemerket med et klart, rent, pedalforsiktig Bach-spill. Jeg har alltid likt Rieflings nøkterne linje - det litt cembaloaktig, respektfulle Bach-spillet.

Eriksen er heller ingen klangrabulist på den moderne flygelkrakken, men han gir oss varme og klanglige kontraster, og kan være skarp og drivende.

Internasjonal klasse

De aller mest vriene fugene med flere temaer og opptil fem stemmer blir aldri grøtete og Eriksen tyr aldri til overdreven pedalbruk for å tilsløre de mer komplekse stykkene. Nei, pedalklang brukes nennsomt og bevisst for å få en enkel melodi til å synge, som i det vakre F-mollpreludiet fra andre bok.

Jeg synes dette er en Bach-maraton av internasjonal klasse nettopp fordi Erling R. Eriksen ikke tyr til eksesser.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.