Hopp til innhold

Klimaendringer truer kulturminner

Om 30 år vil Bryggen i Bergen oversvømmes to ganger daglig fordi klimaendringene fører til at havet stiger. Hva slags beredskap har vi for å sikre sporene fra fortiden når vi nå må forberede oss på et mildere og fuktigere klima, spør vi i denne ukas Detektor.

Bryggen i Bergen
Foto: Sannum, Tore / Scanpix

Den gamle Hanseater-Bryggen i Bergen har røtter tilbake til middelalderen, og står på Unescos liste over verdens Kulturarv.
Det unike havnekvarteret har overlevd bybranner, tungtrafikk og modernisering – men nå har det begynt å spøke for den gamle Bryggen.

Havstigning

- Dersom Bryggen skal reddes må man stenge havet ute ved å bygge et sluse-system.

Det sier Helge Drange, forskningsleder ved Nansen- og Bjerknessenteret i Bergen. Han vet bedre enn de fleste hva klima-endringene vil innebære for Bergen.

- Havet vil stige, både fordi vannet blir varmere og utvider seg og fordi Grønlandsisen har begynt å smelte. Om 30 år, rundt 2040, vil vannet gå inn over Bryggen ved hver eneste flo – det vil si to ganger om dagen. Om hundre år vil vannet stå en og halv til to meter over Bryggen ved en stormflo, sier Drange.

Mugg og insekter

Men det er ikke bare havstigningen som vil skape problemer.

Med et mildere klima med høyere fuktighet, tror ekspertene at det vil dukke opp nye typer muggsopp og insekter i gamle tre- og murkonstruksjoner. Og at problemer med fuktskader vil aksellerere.

Råtner opp

I 130 år har Trefoldighetskirken i Arendal stått og ruvet over byen med sitt 85 meter høye kirkespir.

Trefoldighetskirken i Arendal
Foto: Janne Kjellberg / NRK

Men etter en regntung vinter har kommunen nå blitt urolig for fuktproblemer i det høye, smale kirketårnet. De har satt Mycoteams fagsjef Johan Mattsson på saken. Etter en runde opp i tårnet må han bare konstatere at deler av konstruksjonen som holder tårnet oppe allerede er råttent.

Flere fuktskader

- Dette er gamle skader, men vi har sett at denne typen fuktskader gjerne akselererer med en mild vinter, sier Mattsson.

Han viser til at ekstremvær med sterk vind og mye nedbør driver mer fuktighet inn i bygningskonstruksjonen og gir mindre tid til uttørking.

- Soppveksten kan gires opp fra første til tredje gir og gi en mye raskere skadeutvikling, sier Mattsson. Han mener kunnskapen om denne typen skadeutvikling foreløpig er altfor dårlig både hos eierne og de som forvalter kulturarven.

Ingen oversikt

Hos Riksantikvaren finnes det ingen oversikt over hva slags kulturminner som er i faresonen ved klimaendringer.

Riksantikvar Nils Marstein bekrefter at miljøovervåkingen ikke er god nok på dette området og at de nå har bedt om midler fra Miljøverndepartementet for å se nærmere på saken.

Hør Detektor på NRK P2
Fredag kl. 9.03
Lørdag kl. 16:03

NRK nettradio

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.