Hopp til innhold

Skumringsland

J. M. Coetzees "Skumringsland" kom originalt ut i 1974, men det er er ikke noe foreldet over teksten - vår egen tid gir den ny relevans.

John M.Coetzee fikk Nobelprisen i litteratur 2003.
Foto: TIZIANA FABI / AFP

Nobelprisvinneren fra 2003, J. M. Coetzee har gitt ut en lang rekke av bøkene sine på norsk. Nå går Cappelen tilbake til begynnelsen av forfatterskapet og gir ut «Skumringsland», et lite bind fra 1974, med to fortellinger: "Vietnamprosjektet" og "Jacobus Coetzees beretning". Jeg har valgt å konsentrere meg om den første; "Vietnamprosjektet".

Noe har gått galt

«Det er ingen tvil om at jeg en syk mann», sier Eugene Dawn, forteller og hovedperson et stykke ut i "Vietnamprosjektet" og legger til; «Vietnam har kostet meg for mye». Han har allikevel aldri besøkt denne krigsskueplassen han skriver sitt kontroversielle essay, sin rapport om. Et dokument sjefen hans, artig nok ved navn Coetzee, ikke vil ha i den form Dawn mener den bør skrives.

Skumringsland av J.M. Coetzee
Foto: Cappelen

 Han skriver om psykologisk krigføring, propaganda, kunsten å bryte ned, knekke en motstand med ord, myter, symbolikk og overtakelse av kultur. Den amerikanske hæren er hans arbeidsgiver. Året er 1973 og det er åpenbart at noe har gått galt.

Ubehagelig erkjennelse

Selv er Dawn en intellektuell med et vaklende ekteskap og et besynderlig sjelsliv. Han takket altså nei til å se virkelighetens slagmark, ville beholde sin akademisk innfallsvinkel uforstyrret, men noen bilder har han, riktige grymme bilder som inspirerer ham, og setter ytterligere fart i hans egne forestillinger om hva som foregår i hans eget indre.

"Vietnamprosjektet" er en kort fortelling, med sine knappe 60 sider, forbausende kortfattet; når det går opp for leseren hvordan det dras og slites i en for å bli med inn i krigsspsykologiens og manipulasjonens kvalmt logiske verden. I en passasje der vi får innblikk i Dawns sirlig oppsatte rapport, er det direkte ubehagelig å skjønne at mannens resonnementer er rasjonelle og holdbare der de tar utgangspunkt i urantropologen Boas´ tanker om overtakelse eller ødeleggelse av kulturelle strukturer som forutsetninger for å gripe makten i et land.

Tidløs og aktuell

Det er ikke alltid det virker like litterært gjennomtenkt når forleggere velger å gi ut gammelt materiale, selv om økonomien kunne friste.

«Skumringsland» kom originalt ut i 1974. Vietnam-krigen har vært over nesten like lenge. Det er allikevel ikke noe foreldet over denne teksten - det er heller slik vår egen tid gir den ny relevans. Jeg skal ikke påstå at dette er perfekt, for det er skrevet av en meget ung forfatter, men i det det tipper over for Dawn, vet vi at det igjen er sagt noe viktig om grenser for hva menneskesinnet bør utsette seg for.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober