Hopp til innhold

Skavlan selger plater

Ingen andre tv-programmer er viktigere å være på for artister som har plater å selge enn Fredrik Skavlans «Først og sist».

Fredrik Skavlan
Foto: RANDEM/METTE / NRK

Dagsavisen skriver at «Først og sist» nå anses som det viktigste utstillingsvinduet for norsk musikkbransje. Effekten på platesalget er umiddelbar etter en opptreden i fredagstalkshowet på NRK1.

- I en egen klasse

– Vi merker det på platesalget på lørdagen: Har artisten som var på Skavlan kvelden før en ny plate ute, går salget nesten alltid opp. Ingen andre tv-programmer har like stor effekt. «Først og sist» er i en egen klasse, sier produktsjef Morten Lund i Platekompaniet til Dagsavisen.

Sjefen for Universal Music, Petter Singsaas, bekrefter dette.

Selger på lørdag

– «Først og sist» er ett av de få tv-programmene som kan ha en umiddelbar effekt. Det så vi nå på opptredenen til Amy Winehouse, og det påfølgende platesalget lørdagen etter, sier han.

Andre artister som har nytt godt av Skavlan-effekten hittil i år, er Timbuktu og Christel Alsos. Tidligere har også Hallelujah-kvartetten, Richard Hawley, Antony & The Johnsons og Odd Nordstoga gjort stor suksess.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober