Hopp til innhold

De nominerte er...

Kjartan Fløgstad og Dag Solstad er blant de fire nominerte til den gjeveste av de norske litteraturprisene, Kritikerprisen 2006.

Kjartan Fløgstad
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kjartan Fløgstads roman «Grand Manila» er av kritikere sammenlignet med to tidligere romaner som ga Fløgstad en plass i litteraturhistorien.

Fem familier i Sauda

Juryen begrunner sitt valg slik: I velkjent stil retter Fløgstad blikket mot det tjuende århundres siste halvdel, og han forteller historien om fem familier i Sauda. Særegent for denne romanen er gjengivelsen av fiktive e-postkorrespondanser, et litterært grep som aktualiserer tanken om litteraturen som en sosial og intertekstuell praksis. Romanen gjenoppstår, slik Bakhtin ville ha sagt, gjennom en dialogisk prosess, en utveksling mellom verk og leser.

Uløselige oppgaver

Med «Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman», viser Dag Solstad at politikk fortsatt handler om uløselige oppgaver, heter det i juryens begrunnelse.

Marstein og Tønseth

Dag Solstad
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Også Trude Marstein med «Gjøre godt» og Jan Jakob Tønseth med novellesamlingen «von Aschenbachs fristelse» er i det sterke feltet om beste voksenbok i 2006.

De nominerte til Kritikerprisen for beste barnebok er Helga Gunerius Eriksen «Eg er på veg», Stian Hole «Garmanns Sommer»og Ragnar Hovlands «Fredlaus».

Pamuk-oversetter nominert

Bernt Brendemoen har oversatt Orhan Pamuk fra tyrkisk til norsk og er en av fire som kjemper om beste oversettelse i året som har gått. Karin Gundersen, Thomas Lundbo og Christian Rugstad er de øvrige.

Litteraturkritikerprisene for 2006 blir delt ut torsdag 1. mars.

(NTB)

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober