Hopp til innhold

Kampen mot stormakten

I dag er det førpremiere på dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian", av den norske filmskaperen Line Halvorsen. Historien om en terrorsiktet familiefar og hans kamp mot amerikansk storpolitikk er allerede solgt til seks fjernsynsselskap i inn- og utland.

USA mot Al-Arian
Foto: Filmweb

Filmen skildrer en muslimsk familie og deres kamp for å renvaske seg fra terroranklager igangsatt av amerikanske myndigheter.

- Frikjent, men ikke løslatt

En dag tittet Nahla Al-Arian gjennom kikkhullet til familiens hjem. På utsiden sto en politimann i uniform. Dette ble innledningen til det som skulle bli et langt helvete for henne og familien. For filmskaperen Line Halvorsen ble det en dokumentarfilm.

- Det som er unikt med denne filmen er at vi får lov til å være med på innsiden.

Filmen følger den amerikansk-muslimske familien Al-Arian gjennom en opprivende rettssak hvor faren i familien, Sami Al-Arian - universitetsprofessor og ledende Palestina-aktivist - er beskyldt av amerikanske myndigheter for å ha støttet terrorisme.

Men myndighetene hadde ikke bevis, og han ble frikjent. På grunn av antiterrorloven sitter han fremdeles i fengsel.

Tett på virkeligheten

Line Halvorsen
Foto: Filmweb

I 2003 ble Line Halvorsen belønnet med Amandapris for beste dokumentarfilm, for filmen "Et steinkast unna" fra 2003, som handler om palestinske barn på Vestbredden. Både i denne filmen og i "USA mot Al-Arian" går regissøren tett innpå de menneskene hun skildrer. Det er en metode som hun synes det er spennende å jobbe med.

- Å vise storpolitikk er én ting, enten det handler om Midt-Østen-konflikten eller talefrihet og rettssikkerhet. Men når du får se hvordan det påvirker enkeltmennesker i en familie, så skjønner man litt mer av hva det egentlig betyr.

Kommer på NRK

Filmen er allerede solgt til seks fjernsynsselskap, blant disse er NRK og Al-Arabiya. Line Halvorsen håper filmen vil skape debatt.

- Jeg håper jo for det første at noen går på kino og ser den, men jeg håper også at den kan være med på å skape en debatt i Norge omkring frykten for terror, og om talefrihet, ytringsfrihet og rettssikkerhet. Det er en viktig debatt for oss alle.

Se også: Filmens offisielle hjemmeside

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober