Hopp til innhold

Mykle i originaldrakt

Gyldendal forlag vil utgi Agnar Mykles romaner "Lasso rundt fru Luna" og "Sangen om den røde rubin" på nytt. Denne gangen med alle kapitlene forfatteren ville ha med, men som forlaget fjernet. Men de som forventer seg saftig erotikk, vil bli skuffet.

Agnar Mykle
Foto: Scanpix / SCANPIX

Få, om noen, norske forfattere har vært så omdiskutert som Agnar Mykle. I 1957 ble forfatteren og forlagsredaktør Harald Grieg siktet for å ha forbrutt seg mot straffelovens utuktsparagraf. De ble frikjent, men restopplaget av "Sangen om den Røde Rubin" ble inndratt. I 1958 opphevet Høyesterett dommen.

- Fjernet av kunstneriske årsaker

Det de færreste vet, er at forlaget i forkant av utgivelsen av de to romanene om Ask Burlefot, fjernet en del av innholdet. Det sier forlagsredaktør Lars Mæhle i Gyldendal.

- Det var av kunstneriske årsaker, manuset var rett og slett for langt. Det var nok også økonomiske årsaker inne i bildet - boka var veldig tjukk, og man trodde kanskje at den derfor ville bli for dyr og avskrekkende for leserne.

Mæhle sier det var flere motiver for at tekst ble tatt ut av de to manusene, blant annet avstikkere fra hovedhandlingen og digresjoner man ikke syntes hørte naturlig hjemme i teksten. Men enkelte passasjer var svært gode, og Mykle selv var uenig i en del av det forlaget ville stryke.

- Det er politiske betraktninger, skildringer av karakterene i en historie som gikk ut over terskelen for hva man godtok.

- Lite ny erotikk

Agnar Mykles roman "Sangen om den røde rubin"
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Men hva så med det erotiske innholdet som Mykles bøker er så kjent for?

- Jeg tror kanskje at de som kjøper den nye utgavene for å lese erotikk vil bli skuffet, for det er hovedsaklig ikke det det er snakk om her, sier forlagsredaktør Lars Mæhle.

Agnar Mykles sønn Arne tror utgivelsen av originaltekstene i de to bøkene vil bli en berikelse for leserne.

- Det er interessant å se hva som er tatt ut, og det er en del svært morsomme ting som er kommet på plass i de nye utgivelsene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.