Hopp til innhold

Pitbull-Terje og barnevernet

Allerede etter én bok var Pitbull-Terje et begrep blant norske barn. Nå er forfatteren Endre Lund Eriksen ute med bok nummer to, en bok som nylig ble kåret til årets beste barnebok av barna selv. Det er ikke noe dårlig valg.

Det er ikke verst når lesere og kritikere kan enes om kvalitet. "Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet" var én av tre barnebøker som var nominert til Brageprisen i år - plukket ut av en voksen fagjury - og den gikk helt til topps i ARKs konkurranse om beste barnebok, der 11 000 elever over hele landet utgjorde juryen.

Og dette er en medrivende fortelling. Jim og Terje holder sammen i tykt og tynt, bokstavelig talt, ja, den ene er et fleskeberg og den andre en spjæling, hvis vi skal bruke klassekameratenes uttrykk. Og som om deres noe ukurante utseende ikke er nok: Terje har en far som drikker, Jim en mor med angst. Nå står barnevernet på døren, og truer med å skille Terje fra faren. Guttene mobiliserer - dette er krig!

Pitbull-Terje
Foto: Aschehoug forlag

Inkluderende

Samtidig er kompisene på damejakt. Det er sommeren før ungdomsskolen, og om kvinnelig selskap ikke akkurat er det guttene savner mest, så skjønner de såpass at damer er tingen, skal de henge med. De finner en bok med sjekketriks som omsatt i praksis fører til de skrekkeligste pinligheter.

Jeg er viss på at humoren treffer de unge leserne akkurat som den skal. Lund Eriksen skriver inkluderende, med levende og fine dialoger. Guttenes forhold til de skadeskutte foreldrene er dessuten svært godt beskrevet: Her er det plass både til omsorg, fortvilelse, oppgitthet og sinne.

Varm og morsom fortelling

Men barnevernet kommer ikke spesielt heldig ut av historien. Nå nyanseres det litt mot slutten, men likevel: Dette er et følsomt område å bevege seg inn i, når vi på TV kan se barnevernsbarn gjøre det motsatte av Jim og Terje, nemlig å si at det var bra barnevernet grep inn; de skulle bare ha kommet mye tidligere.

"Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet" er heldigvis ikke først og fremst et politisk kampskrift, der svart er svart og hvitt er hvitt, men en varm og morsom fortelling om to venner som hver for seg er sårbare, men som sammen kan klare det meste.

 

Kulturnytt, NRK P2, 14. desember 2006

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.