Hopp til innhold

Slakter biografier

Kritikere vil ha mer politikk og mindre privatliv i biografier.

Kjell Magne Bondevik: Et liv i spenning

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik lanserte selvbiografien 'Et liv i spenning' i Oslo i oktober.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

 

Siv Jensen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Biografier om politikere og andre kjente personer har preget den offentlige debatten i høst. De mest omtalte, som for eksempel Kjell Magne Bondeviks selvbiografi, har klatret til topps på bestselgerlistene. Nå etterlyser litteraturkritikerne mer politikk og mindre privatliv.

Lei av privatliv

Leder for Dagsavisens kulturavdeling Hege Ulstein mener biografiene er altfor personorienterte.

- Jeg for min del synes det er mye mer interessant å få nye opplysninger om politiske hendelser og bakgrunner for beslutninger, fremfor å høre om pikante opplysninger fra privatlivet. Det er åpenbart at disse forfatterne mener at sistnevnte er veldig interessant, sier Ulstein.

Selvsentrert

Siv Jensen, Eli Hagen og Kjell Magne Bondevik er blant dem som har fått sine liv brettet ut i bokform denne høsten. Ulstein lurer på hva som er motivasjonen til de som skriver om seg selv.

- Det virker ikke som de engang orker å tenke på at de kan komme til å dø før de har rukket å skrive om seg selv, sier hun.

- Forfengelig

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Biografiforsker og debattredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås er enig, og synes norske politikerbiografier har et stort forbedringspotensial.

- Kanskje de heller burde skrive korte politiske pamfletter i stedet, som peker framover og ikke bakover. Slik kan politiske problemstillinger komme i fokus i stedet for disse selvrettferdige og forfengelige biografiene som utgis. Det er søvndyssende å lese de glansbildene som tegnes i dag, sier Knut Olav Åmås.

Avviser kritikken

Redaksjonssjef i Gyldendal forlag Kari Marstein er ikke enig i at bøkene om norske politikere preges av uvesentlig pjatt. Hun synes dessuten at man må godta at en biografi er preget av den personen det dreier seg om.

- Hvis en ser på de store politikerbiografiene i Norge, som Hanna Kvanmo, Jo Benkow, Trygve Bratteli og Gro Harlem Brundtland, så var dette bøker som hadde et klart politisk tyngdepunkt. Det handler om politisk levde liv. Det er viktig å få fram at det er et liv i det, sier Marstein.

Personavhengig

Hun ser imidlertid at sjangeren har sine begrensninger.

- Dette er avhengig av de store enkeltbiografene og de store personlighetene, og de kommer det jo ikke mange av hvert år, sier Marstein.

I høst har Per Egil Hegges biografi om Kong Harald ligget på topp, mens biografiene om Kjell Magne Bondevik og Jacob Sande har ligget blant de fem mest solgte bøkene i Norge.  

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.