Hopp til innhold

Mållaget er letta

Noregs Mållag er letta over at Sylfest Lomheim og Språkrådet no angrar på fråsegna om at berre etnisk norske kan kallast nordmenn.

Sylfest Lomheim
Foto: Erlend Aas / Scanpix

 

At Sylfest Lomheim, med sin sterke identitet som nynorskbrukar, og at språkrådet trakk tilbake fråsegna om at berre etnisk norske kan kalla seg nordmenn var ei lette for Noregs Mållag og leiar Hege Myklebust.

- Når det gjeld spørsmål omkring identitet, nasjonalitet og nemningane på ulike folkegrupper, så er det veldig viktig å vera påpasseleg og sjå kva folk legg i nemningane og kva slags politisk tyding slike ord har.

Store utfordringar

I helga arrangerer mållaget ein internasjonal konferanse med fokus på språkbruk og nasjonalitet i Bergen. Leiar for Foundation for Endagered Languages, Nicholas Ostler tek del på konferansen. Han er britisk og opplever at problem knytte til språk og nasjonalitet er noko også heimlandet hans slit med.

Han fortel at i Storbritannia, som i Noreg, fører innvandring til utfordringar knytte til identitet. Fleire ministrar i landet har foreslått ein bør identifisere folks identitet gjennom kva idrettslag dei støtter, men det ville neppe fungert fordi innvandrarar stort sett held fram med å støtte landet dei oppminneleg kom frå.

 

Kulturnytt, NRK P2, 10. november 2006

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)