Hopp til innhold

Vaskeekte gjøglere

«Mot i brøsta» er frekk, frilynt og frodig humor.

Mot i brøsta

INNFRIR: Else Kåss Furuseth, Henriette Steenstrup og Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Rune Alstedt

Foto: NRK

Anmeldelse

Det er show på Edderkoppen igjen, og det lukter litt av god revystemning. En ting er at den sitter i veggene, men disse tre jentene er vaskeekte gjøglere på hver sin måte.

Når Henriette Steenstrup, Else Kåss Furuseth og Sigrid Bonde Tusvik setter hverandre stevne med gladgjøglende iver, ja da kan man vite at dette lukter av frekk, frilynt og frodig humor. De tre damene innfrir.

Her finnes flere elleville sprell som får fortjent applaus, noen utspill som nesten går litt for langt, nesten over grensen, eller mensen for å bruke en terminologi fra scenen.

For mensen er temaet i åpningssekvensen. Men de balanserer trygt i diverse grenseland, og det er ikke mulig å bli forarget eller sjokkert. Tøft og intelligent gjort.

Man blir kjempeglad i disse tre. Til tross for at de egentlig er nokså forskjellige, klarer de å bli en harmonisk komitrio.

Angriper bloggere

De er gjennom så mange temaer, sammen og hver for seg. De fleste numrene fortjener skikkelig ros, men Sigrid Bonde Tusvik er en mester i monologfaget, med en perfekt timing, hvert poeng leveres med snert og punch.

Som når hun angriper bloggeren «Fotballfrue» så treffsikker at gapskratten eksploderer i salen. Eller når hun faktisk tilbyr Putin å annektere Nesodden, her blir det prisfall på boliger.

Henriette Steenstrup

ELLEVILLE SPRELL: Henriette Steenstrup i bra driv. Foto: Rune Alstedt

Henriette Steenstrup imponerer med sin sangleveranse, hun synger rått og griselekkert, og i samsang med Sigrid, tenker man bare: Når kommer første plateutgivelse?

Else Kåss Furuseth har også timing og punch i sine monologer, og hennes nummer «Jeg angrer» er både varmt og rørende morsomt.

Men det må være lov til å velge seg ut et par favoritter i showet: Endelig har noen klart å knekke «Ingrid Bjørnov-koden» og Henriette tolker henne perfekt.

Vi må også nevne nummeret «Face Life», som virkelig får sagt noen ting om folks løgnaktige bruk av Facebook, med Sigrid i praktslag

Terningkast 6

Denne gjengen er gode hver for seg og i samspill. Vi er klar for å gi de tre en sekser, men med en litt løs prikk.

Det er i det store helstøpt. Man har ikke lyst til å henge seg opp i et par nummer som ikke var helt på høyden, for helhetsfølelsen var fin.

Selv om noen av sangtekstene dessverre drukner litt i musikkmiksen. Men det blir småplukk i helhetsinntrykket.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.