skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ari Behn får som fortjent

Ari Behn sørger som skribent selv for å bryte ned skillet mellom det private og det offentlige. Ære være han for det, men han får som fortjent, mener vår kommentator Tom Egil Hverven.

Publisert 30.03.2001 15:32. Oppdatert 30.03.2001 15:46.

Forfatterforeningens nye formann, Geir Pollen, mener at norske massemedier har møkket til forfattere generelt og Ari Behn spesielt de siste dagene. Pollen mener mediene bryter ned skillet mellom det private og det offentlige.
Men Ari Behn klarer fint å bryte ned skillet helt på egen hånd.

Som man reder...

"Som man reder ligger man", heter det. Og Ari Behn er et usedvanlig talent i så å si alle mulige tolkninger av ordtaket.

En ting er at Ari Behn har laget fjernsynsreportasjer som bruker fiksjonsgrep for å framstille et vilt liv i Las Vegas, slik TV 2 dokumenterte ved å sende noen smakebiter fra fjernsynsprogrammet Metropol tidligere denne uka. Noe annet er det at Ari Behn skrev ordrett det samme i Aftenposten 16. februar i fjor:

”Jeg har vært i Las Vegas før,” skriver han. ”Jeg reiste hjem igjen etter å ha veltet meg i pengespill og rusmidler.”

Mens fjernsynsreportasjen har trekk som kan plassere den i en fiksjons-genre, er Behns signerte artikler i Aftenposten vanskeligere å plassere som ren diktning.

Behn alternerer med Erlend Loe i kommentar-spalten, der Loe kalte norsk filmbransje en "drittbransje". Hvis den fiktive personen "Erlend Loe" (kjent fra romanen "L") hadde kommet med utsagnet, hadde det vel neppe blitt noen debatt?

Fundamental mangel på skille

Sannheten er at Ari Behns kommentarer i Aftenposten dokumenterer en fundamental mangel på skille mellom det offentlige og det private, lenge før hans romanse med en norsk prinsesse gjorde ham interessant for mediene.

Hva er dette?

Jeg husker godt en annen kommentar som sto i Aftenposten 18. mai i fjor. I en usedvanlig rørete artikkel forteller Behn om hvordan han stepper inn for Tore Renberg på et litteraturseminar i Vilnius. Renberg har meldt sykdomsforfall, noe Behn skriver han ikke tror på.

Hva er dette? Hvilken interesse har Behn og Aftenpostens redaktør av å offentliggjøre at Renberg har meldt forfall til et seminar på grunn av sykdom? Hvilken interesse har offentligheten av det? Og hva slags debatt-teknikk er dette fra Behns side? Tilsmussing er bare fornavnet.

Den som vil opprettholde et strengt skille mellom det offentlige og det private, kan velge å skrive bøker - og ellers holde kjeft. Mange forfattere gjør det.

Ari Behn har mildt sagt valgt et annet liv, og det kan være interessant nok. Men han får ta konsekvensen av det.


Tom Egil Hverven
Utvidet versjon av kommentar i Kulturnytt NRK P2, 30. mars 2001


 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no