skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Statoil tilbake til start

Jannick Lindbæk blir sittende som styreleder i Statoil. Og Statoil er tilbake til start. Uka som er gått blir en pinlig parantes, for Statoil.

Publisert 02.06.2006 12:30.
Kommentar av redaksjonssjef økonomiredaksjonen Anne Cecilie Remen

Jannick Lindbæk har sagt seg villig til å sitte i 2 år til. (Foto: Scanpix)
Roen kan igjen senke seg over landets største selskap. Kanskje får Jens Stoltenberg og co også mer pusterom. Men den rød-grønne regjeringen har mistet troverdighet i sin næringspolitikk og Stoltenberg autoritet. Regjeringen har vist dårlig politisk dømmekraft. Stoltenberg selv mener han har utvist godt lederskap ved at han snudde i tide, når han så hvilken storm utnevnelsen av Johan Fredrik Odfjell førte til.

Drama

Dette burde Stoltenberg ha tenkt på før de tok kontakt med Odfjell. Johan Fredrik Odfjell forutså kritikken som ville komme mot ham. Han listet endatil opp både fallskjerm og andre ting fra sin historie for valgkomiteen og for regjeringen. Men de overtalte ham likevel til å ta vervet.
Ukens drama handler om dårlig håndverk og manglende gangsyn hos valgkomité og regjeringen. De burde ha skjønt hvordan Odfjells historie ville bli brukt. Det utrolige er at regjeringen først støttet ham så inderlig, men ga etter for press når kritikken og mediestormen blåste opp. Det hele vitner om panikk og dårlig ledelse.

Æren i behold

Odfjell selv må ha opplevd den siste uken som mye mer enn en parantes. Sjelden har vi sett et lignende drama på toppen av norsk næringsliv. I løpet av disse dagene må Johan Fredrik Odfjell ha følt at han har vært gjennom en politisk sentrifuge.

Men han kan likevel trekke seg tilbake med æren i behold. Han tok den eneste rette beslutning, med eller uten press fra regjeringen.

Gode nerver nødvendig


Jannick Lindbæk har sagt seg villig til å sitte i 2 år til. Dette gir Statoil og den største eieren tid til å lete godt etter ny styreleder. Trolig er ny styreleder på plass lenge før dette, sannsynligvis neste vår. Da er denne pinlige historien nesten glemt.

Den som skal trone på toppen i landtes største og viktigste selskap må både ha industriell og politisk kompetanse. Dessuten må vedkommende ha støtte fra LO, viser den siste ukens hendelser. Gode nerver og plettfri historie vil også komme godt med.


 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no