skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Dvd-Jon saken bare begynnelsen

Saken mot DVD-Jon Johansen blir avgjort i Oslo 7. januar. Men denne saken er bare begynnelsen. Mye mer står på spill når kultur- og databransjen går sammen om å lage standarder i framtiden, mener Tom Egil Hverven.

Publisert 31.12.2002 12:19. Oppdatert 03.01.2003 09:39.
Den internasjonal kulturindustriens spill om opphavsrett er ikke lett å forstå. Det ble demonstrert inntil det absurde i saken mot DVD-Jon Johansen, der aktor endret selve tiltalen tre ganger under selve rettssaken. Men viktigere enn å diskutere denne saken, er å se på konsekvensene av industriens framferd for brukere i framtida.

Kopibeskyttet

Forfatteren Eirik Newth innrømmer i en interessant artikkel på nettstedet Kulturnett.no at han ikke lenger føler seg helt vel som forfatter. Han føler at han er havnet på feil side, mot lesere og lyttere. Saken er nemlig at den digitale produksjonen av musikk, film og litteratur gjør det mulig å styre og begrense vanlige forbrukeres rettigheter på en helt annen måte enn tidligere.

La meg med Newth ta boka som eksempel. Får du en bok av papir i presang, er det en selvfølge at du kan låne den videre til en venn, kopiere sider til skolearbeid eller gi den bort til et loppemarked når det måtte passe deg. Med en kopibeskyttet e-bok forsvinner disse mulighetene.

Med den kommende internasjonale digitale forvaltningen av opphavsrett kommer kulturindustrien til å legge sterke begrensninger på bruken av bøker. E-boka kan for eksempel bare brukes på én maskin, den kan ikke lånes eller gis bort og ikke kopieres fra.

Registrert

Forfatteren Eirik Newth føler at han er havnet på feil side, mot lesere og lyttere.
Hensikten er å beskytte mot tjuvkopiering eller spredning via Internett. Men resultatet er at du som leser i stor grad mister retten til "rimelig bruk", som det heter på juristspråk, av et åndsverk du har betalt for.

Eirik Newth, som jeg nå har delvis sitert gratis, får en dårlig smak i munnen ved tanken på at all bruk av musikk, film, spill og bøker i framtida kan bli registrert slik at vi som brukere må betale for hver minste bevegelse som vi tidligere kunne gjøre fritt.

Han har helt rett i at langt flere bør engasjere seg i denne saken, ikke minst forfattere og journalister som lever av at folk leser og hører på dem.


Av Tom Egil Hverven
Kulturnytt, NRK P2, 31. desember 2002

LENKER

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no