Hopp til innhold
Klimaavtale Paris
Foto: Etienne Laurent / AP

Parisavtalen

Oppsummert

På FNs klimatoppmøte i Paris i 2015 ble 195 land enige om en avtale om kutt i CO2-utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. Nå har USA startet prosessen med å melde seg ut.

  • Oljefondets investeringer ikke i tråd med Parisavtalen

    Oljefondet har publisert sin årsrapport for 2022.

    Der går det fram at investeringer i energisektoren sto for 4,4 prosent av fondets aksjeinvesteringer, men 30 prosent av avkastningen.

    Samtidig viser oljefondets egne beregninger fra februar i år at fondets investeringer bidrar til en global temperaturøkning på 2,4 grader. Isolert sett bidrar investeringene i energi- og materialsektoren til en global temperaturøkning på over 3,5 grader, skriver oljefondet.

    Det betyr at fondets investeringer ikke er i tråd med Parisavtalen, som forutsetter at alle FNs medlemsland holder seg til en global oppvarming på under 2,0 grader, og helst 1,5 grader.

    Investeringene i energiselskapene Exxon Mobil Corp, Shell PLC og Chevron Corp bidro mest til fondets avkastning i 2022.

    – Oversikten fra Oljefondet viser at det virkelig haster å overbevise selskapene om å få fart på omstillingen, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

    I september i fjor la oljefondet ut en ny klimaplan, med mål om netto nullutslipp senest innen 2050.

    – Bærekraft er et premiss for god avkastning på sikt, sa visesentralbanksjef Øystein Børsum under fremleggelsen av den planen.

     Sjef for oljefondet Nicolai Tangen presenterer forvaltningsrapporten 2022
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Næringslivets klimapris til Hafslund

    Hafslund Oslo Celsio ble torsdag tildelt Næringslivets klimapris for karbonfangstanlegget på Klemetsrud.

    ‒ Anlegget blir en spydspiss i den norske, europeiske og globale klima- og energiomstillingen, sier NHO om prisutdelingen.

    Juryen vektlegger i begrunnelsen at verden er avhengige av å fange og lagre CO₂ for å nå Parisavtalens mål – å redusere den globale oppvarmingen med 1,5 grader.

    Prisen ble delt ut under Zerokonferansen og er et samarbeid mellom NHO, NTNU og ZERO.

  • Tyrkia godkjenner Parisavtalen

    Den tyrkiske nasjonalforsamlingen ratifiserte onsdag Parisavtalen, over fem år etter at Tyrkia undertegnet den globale klimaavtalen.

    Ratifiseringen kommer i kjølvannet av president Recep Tayyip Erdogans kunngjøring på FNs hovedforsamling. Der sa han at Tyrkia ville implementere avtalen i god tid før klimatoppmøtet COP26, som starter i Glasgow 31. oktober, skriver NTB.

  • Klimakrisen verre enn pandemien

    Økonomien til verdens rikeste land vil rammes dobbelt så hardt av klimakrisen som de har under pandemien. Det viser forskning.

    G7-landene, verdens største industriland (Storbritannia, USA, Japan, Canada, Frankrike, Tyskland og Italia), vil tape 8,5 prosent av sine brutto nasjonalprodukt årlig innen 30 år hvis temperaturen stiger med 2,6 grader, noe som er sannsynig med dagens klimapolitikk.

    Andre land, som India og Australia, vil oppleve enda større økonomiske nedgangstider om ikke målene i Parisavtalen nås, skriver The Guardian.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no