Hopp til innhold

Norge skal lede arbeid for ny klimaavtale

Norge skal lede det internasjonale arbeidet med å videreføre Kyoto-avtalen.

Erik Solheim

– Uten kompromisser kommer vi ingen vei, sier miljøvernminister Erik Solheim.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) la fram det norske initiativet på et ministermøte i Pretoria i Sør-Afrika i kveld. Norge skal lede gruppa som består av Sverige, Sveits, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Australia og New Zealand.

Kyoto-avtalen er den eneste internasjonale klimaavtalen, og begrenser utslipp av klimagasser. Avtalen går ut neste år.

– Vi er bedt om å lede arbeidet, og finne fram til kompromisser som vi kan få med andre land på, forteller Solheim til NRK.

– Må ha kompromisser

Representanter fra rundt 50 nasjoner, hvorav 20 ministre, var samlet i den sørafrikanske hovedstaden for å forberede klimatoppmøtet i Durban i desember. Noe av hensikten er å komme nærmere en internasjonal avtale om utslippsreduksjoner.

– Det var en veldig positiv respons, og det var enighet om at vi nå sammen skal gå videre for å prøve å finne et kompromissforslag som vi kan legge fram, forteller miljøvernminister Erik Solheim.

– Uten kompromisser kommer vi ikke videre, og klimaendringene vil bli veldig alvorlige for oss alle, sier miljøvernministeren.

(Saken fortsetter under bildet)

Sultkatastrofe Afrikas horn

Den lenge varslede sultkatastrofen i Somalia skyldes også en ekstrem tørke i landet.

Foto: Schalk van Zuydam / AP

Det var også enighet om å forsterke samtalene med de afrikanske landene.

– Vi vil gjøre klimaforhandlingene i Sør-Afrika til en afrikansk suksess for å få til en klimatilpasning i Afrika. Tørkekatastrofen i Somalia illustrerer til fulle hvor viktig det er å tilpasse seg for å bekjempe klimaendringer, sier Solheim.

– Må ha med USA og Kina

Før møtet i Durban står det en rekke poster på programmet. Først er det et formøte i Sør-Afrika i oktober. Samme månede møtes også klimaforhandlerne i Panama.

– Det blir masse hardt arbeid utover høsten, sier Solheim til NTB.

Kyoto-landene står til sammen for ikke mer enn 25 prosent av verdens utslipp, og de som var til stede rundt bordet, utgjør ikke mer enn 15 prosent av utslippene.

– Vi er nødt til å ha med USA og Kina for å komme videre, påpeker SV-politikeren.

Han legger til at det også var enighet om at hvis vi skal lykkes, så må disse landene levere ved å redusere sine utslipp.

Dobbelthet i avtalen

Ifølge miljøvernministeren er det dobbeltheten i avtalen som er det største problemet.

– Det er der skoen trykket mest. Kyoto-protokollen er det rammeverket vi har for et bedre internasjonalt klima. Japan, Russland og Canada sier de ikke vil gå med på nye forpliktelser fordi de føler at spesielt USA og Kina ikke forplikter seg nok.

(Saken fortsetter under bildet)

Greenpeace

Greenpeace-aktivister demonstrerer i Mexico City etter klimatoppmøtet i Cancun der stormaktene kranglet om så busta føyk om klimautslipp.

Foto: CLAUDIA DAUT / Reuters

– Det viktige for oss er å finne felles posisjoner, men også å nå ut til de andre, ellers kommer vi ingen vei, sier Solheim.

Han ser fram til møtet i Durban om tre måneder.

– Men vi må ha en mye lengre horisont. Vi bygger et klimabyggverk stein på stein. Det vi håper på er at vi kan legge noen nye stein på byggverket i Durban.