Hopp til innhold

Stenges ute fra konferansen

- Vi har en viktig påvirkningsevne ved denne konferansen. Nå blir det umulig for oss å vite hvor vi skal legge vårt press, sier leder for Natur og Ungdom Ingeborg Gjærum.

Ingeborg Gjærum på Bella Center

Ingeborg Gjærum reagerer på de stengte dørene inne og utenfor Bella Center.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

Over 20 000 personer som representerer miljøvernorganisasjoner verden over har deltatt ved klimakonferansen i København så langt.

Men gårsdagens kaos satte en støkk i klimavertene. Løsningen: Stenge organisasjonene ute.

Dramatisk kutt

I går ettermiddag ble det besluttet at organisasjonene, (NGO, Non-governmental organizations) måtte få utdelt et registreringskort nummer to, for å kunne komme inn dørene til konferansesenteret.

Men antall inngangsbilletter ble dramatisk kuttet ned.

Fra og med i dag har kun 7000 personer fra alle organisasjonene lov til å komme inn på konferansen. På torsdag, når høynivå-delen tar til, vil kun 1000 bli akkreditert.

- Vi har nå tre stykk inne i senteret, vi var 16 som i utgangspunktet ønsket å komme inn, forteller leder i Natur og Ungdom Ingeborg Gjærum.

- Jeg var her klokken syv i dag morges for å være sikker på å komme inn. Det er få beskjeder underveis, og liten informasjon om hvilke beslutninger som blir tatt.

Og utenfor Bella Center står fortsatt hundrevis i kø i håp om å få slippe inn.

NGOere utenfor Bella Center

Hit, men ikke lenger. Tusener møter opp ved Bella Center i håp om å få slippe inn.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Fysisk umulig, og utrygt

- Jeg er ansvarlig for at disse menneskene ikke kommer inn, sier FNs klimasjef Yvo de Boer.

- Det sier seg selv at man ikke får plass til en fot i størrelse 44, ned i en sko i størrelse 36.

De Boer fortalte i dag at han hele tiden ønsket å la så mange som ønsket å delta få delta ved deler av møtet.

Yvo de Boer

FNs klimasjef Yvo de Boer.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

- Men vi antok at folk ville være her til ulike tider, sier han.

- 46 000 personer ønsker å være inne i denne bygningen. Det er fysisk umulig, det er heller ikke forsvarlig eller trygt.

- Dårlig forberedt

- Jeg er overrasket over hvor dårlig forberedt dette er, sier Gjærum.

- Først åpner de for at absolutt alle kan få delta, også bestemmer de seg plutselig for at de er nødt til å stenge folk ute. Akkurat det rammer veldig skeivt, sier hun.

Fra og med i dag har hver av de ulike organisasjonene og nettverkene fått tildelt et antall merker som gir tilgang til senteret.

- Men dette betyr at de som akkrediterte en hel drøss med folk tidlig, får antall tillatelser i henhold til dette antallet.

Fra den internasjonale Friends of the Earth , som Natur og Ungdom er den del av, er det tilsammen 400 personer ved konferansen. Men i dag ble inngangsbillettene innskrenket til 96.

- Når du er del av et nettverk som representerer en hel mengde med land blir det selvfølgelig problematisk, sier Gjærum.

- Bekymringsverdig at de stenger dørene

- Det er bekymringsverdig at de stenger dørene, både inn til senteret og inn til forhandlingssalene.

I gårsdagens tale til NGOene ved konferansen sa klimaminister og vert for toppmøtet, Connie Hedegaard, at det er "NGO'enes fortjeneste at man er kommet så langt som man har i denne konferansen."

- Men allikevel velger de å stenge dem ute, sier Gjærum.

- Alle land som deltar på toppmøtet har et klimaengasjement. Men de har også mange andre agendaer. Organisasjonene som deltar her har kun én agenda: Og det er miljø.

- Trenger å høre hva som blir sagt

Gjærum mener man fjerner en stor del av mekanismen for å drive konferansen framover, når man stenger dem ute.

Jeg har deltatt på 14 partsmøter. Dette er den mest transparente konferansen jeg har deltatt på

FNs klimasjef Yvo de Boer

- Det blir rett og slett lettere for de landene som har dårlige baktanker, eller som ikke ønsker å bidra - til å gjøre akkurat det. Og det blir enklere for de som ønsker å få gjennom dårlige beslutninger til å trumfe gjennom disse.

- Vi trenger å høre hva som blir sagt. Vi er jo ikke her for å være på messe. Dersom vi ikke får tilgang til møtene er det umulig å vite hvor vi skal legge vårt press. Vi er viktig for påvirkning, sier Gjærum.

På konferansens siste dag, fredag, er det varslet at kun 90 personer fra organisasjoner skal slippe inn på Bella Center. Herunder er ikke bare miljøorganisasjonene, men også næringslivet.

- Det skal bli interessant å se hvordan de har tenkt å løse den oppgaven, sier en tydelig oppgitt Gjærum.