Hopp til innhold

- Noen ganger er det litt slitsomt

FNs spesialutsending får ikke gå mye alene når hun beveger seg blant klimaentusiaster i København.

Gro Harlem Brundtland i København

Norge kan takke Gro Harlem Brundtland for sin store innflytelse i klimaforhandlingene.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

- Vi kan på mange måter takke Gro Harlem Brundtland for den store innflytelsen vi har i klimaforhandlingene, mener Norges sjefforhandler i København.

I dag overleverte hun sine egne vurderinger og anbefalinger til FNs klimasjef Yvo de Boer i København.

Startpunktet

Brundtland-kommisjonen, FNs verdenskommisjon for miljø og utvikling, som ble oppnevnt i 1984 - og den påfølgende rapporten fra 1987 - blir av mange sett på som startpunktet og grunnlaget for det første toppmøtet i Rio.

Det var nettopp i Brasil klima for første gang ble satt på den politiske agendaen, og hvor Klimakonvensjonen ble undertegnet.

Det er derfor ikke rart at tidligere statsminister og generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland, blir gjenkjent i gangene på Bella Center hvor klimaforhandlingene denne uken pågår.

Lite, men innflytelsesrik

I forrige uke slo avisen The Guardian opp en artikkel om hvilke land man bør følge med på i forhandlingene. Sånn midt på den 16 lands lange listen - etter USA, Kina og EU, dukker lille Norge opp. Oversikten måler innflytelsen til de ulike landene i København.

The Guardian forklarer det på denne måten:

Med sin CO2-avgift, sitt pioneer-arbeid for å redde tropisk regnskog, og noen av de mest ambisiøse mål for utslippskutt i hele verden, virker Norge som et land som ligger langt foran de fleste andre. Men, rik på profitten av sin offshore-gass, er de likevel en nøkkelspiller i industrien på fossile brensler

Videre skriver de:

"En til tider kritisk venn av EU - og en generøs venn av de fleste andre nasjoner."

Avisen gir Norge tre av fem stjerner på innflytelses-rankeringen.

Lang historie

Norges sjefforhandler Hanne Bjurstrøm har imidlertid forklart det slik:

- Vi spiller en langt større rolle enn størrelsen på landet vårt tilsier, og mye av bakgrunnen til dette ligger i vår lange historie som inkluderer Gro Harlem Brundtland.

Og Norges tidligere statsminister har ikke lagt klimaarbeidet bak seg. Som FNs spesialutsending for klimaspørsmål kom hun i dag gående oppover de lange korridorene på Bella Center i København med et budskap under armen.

I et felles initiativ med Club of Madrid, GLOBE Europe og Respect Table har hun vært med på å arrangere Road to Copenhagen .

Fra konferansen, som har fokusert på menneskerettigheter, teknologisk spredning og finansielle mekanismer som sikrer en rettferdig byrdefordeling - har de samlet mål de mener er viktige å ha med i en sluttavtale for klimaforhandlingene.

Gro Harlem Brundtland og Yvo de Boer

Gro Harlem Brundtland overleverte i dag sine egne papirer med anbefalinger til klimasjefen i FN.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Takknemlig klimasjef

I dag fikk hun overlevere dokumentet til FNs klimasjef Yvo de Boer. Han takket for bidraget, mellom kaotiske møter kvartveis inn i toppmøtet i København.

- Jeg er svært takknemlig for dette, og håper dere har flere kopier!

De Boer fortalte Brundtland at han håpet at de kunne videreformidle anbefalingene til alle delegater, og senere statsledere som kommer til forhandlingene.

- Dette er et sterkt signal, og en oppmuntring, la han til.

- Noen ganger er det litt slitsomt

Gro Harlem Brundtland på skjermene i Bella Center

Gro Harlem Brundtland på skjermene over mediesenteret i Bella Center.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Det er ikke så overraskende, sier Gro Harlem Brundtland til NRK.no på spørsmål om Norges innflytelse og hennes eget navn i forhandlingene.

- Brundtlandkommisjonen blir på mange måter sett på som startpunktet og grunnlaget for de samtaler man nå har inne i denne bygningen.

Hun legger til at hun blir gjenkjent av de fleste.

- Det føles vel bra?

Brundtland tenker seg litt om, før hun avslutter:

- Jo, men noen ganger er det litt slitsomt...