Hopp til innhold

Afrika setter ned foten

Utviklingslandene viser muskler under klimaforhandlinger i Barcelona. I dag stanset diskusjonene opp etter nekt fra de afrikanske landene.

Klimaforhandlinger i Barcelona

Klimaforhandlinger i Barcelona.

Foto: EVN

– Hittil har verden fokusert på de rike landene og de store spillerne, sier rådgiver i Norges Naturvernforbund, Bård Lahn. Men i dag sa de afrikanske landene stopp.

Han er tilstede under FN-møtene i Barcelona denne uka, som er siste innspurt før verdens ledere møtes til den avgjørende klimakonferansen i København i desember.

Forhandlinger om detaljer har stanset opp

– De afrikanske landene nekter å diskutere videre om detaljer og regler omkring utslippskutt, før man kommer fram til et samlet mål om hvor mye de rike skal kutte, forteller Lahn.

Disse forhandlingene har dermed stanset fullstendig opp i Barcelona i dag.

Lahn forteller at gruppen av afrikanske land får støtte fra en rekke andre utviklingsland, og bekrefter at de mener alvor med truslene de kom med tidligere i høst om å bryte forhandlingene dersom avtalen ikke blir god nok.

Les også: Beskylder industriland for klimasabotasje

– Dette viser to ting: Nå blir det alvor. Forhandlingene nærmer seg sluttpunktet, og man begynner å sette hardt mot hardt. Det beviser også at utviklingslandene ikke har tenkt å godta hva som helst – de står på kravene.

Man har trodd at så lenge de rikeste gjennomfører vil de fattigste bli med til slutt - så fremt det legges penger på bordet. Men dette må revurderes.

Bård Lahn

– De rike må øke innsatsen

Bård Lahn

– De rike må øke innsatsen, sier Bård Lahn etter dagens nekt fra de afrikanske landene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Man har så langt i forhandlingene fokusert på de store spillerne. Mange har bestemt seg for at en framtidig klimaavtale er fullstendig avhengig av de verste utslippskjempene som USA, Kina, India og EU.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

– Men det som nå er nytt er at de fattigste krever sin innflytelse. De viser at det ikke er akseptabelt med en avtale med så lave utslippskutt som det er lagt opp til, forteller Lahn.

Han mener dagens nekt viser et tydelig signal.

– De rike må øke innsatsen.

– Aksepterer ikke forhandlinger bak ryggen

Den krasse «boikotten» blir tydelig lagt merke til i Barcelona.

– Mange land har så langt hatt en oppfatning av at «så lenge de rikeste gjennomfører vil de fattigste bli med til slutt – så fremt det legges penger på bordet». Men her er det nok noe som må revurderes.

Lahn tror det vil bli moralsk vanskelig for de rike å drive forhandlinger når de fattigste ikke ønsker å delta. Han mener det vil være problematisk å forsvare en slik avtale.

– Dette er land som kanskje har bidratt minst til problemet, men som likevel i mange tilfeller er hardest rammet.

Lahn innrømmer at det er usikkert hva dagens hendelse vil føre til, men legger til at de «iallefall har fått markert seg.»

– De kommer ikke til å akseptere at de rike forhandler bak deres rygg.

Les: Hvem mener hva i klimadebatten?

Forhandlingene i Barcelona varer til 6. november og representerer siste rest av de offisielle møtene før klimatoppmøtet i København (COP 15) i desember.

Klimaforhandlinger i Barcelona

Fra gårsdagens forhandlinger i Barcelona.

Foto: EVN