Hopp til innhold
Great barrier reef
Foto: David Gray / AFP

Klima og miljø

Oppsummert

11.000 forskere fra 153 land slår fast at verden er på vei inn i en klimakrise som kan føre til store lidelser, hvis ikke noe gjøres raskt. Norges mål er å kutte utslippene av klimagasser med minst 50 prosent innen 2030.

  • Verdens to største hydrogenferjer skal bygges i Norge

    Norske Myklebust Verft har fått oppdraget med å bygge to hydrogenferjer for Torghatten Nord. Ferjene skal gå mellom Bodø og Lofoten.

    Ferjene får en kapasitet på å frakte inntil 120 biler, og blir ifølge Torghatten Nord verdens største hydrogenskip.

    Myklebust Verft holder til i Gursken sør for Ålesund. Hydrogenen til ferjene skal produseres i Bodø.

  • WWF varsler havbunnsmineral-søksmål

    – Norges beslutning om å gå videre med å åpne enorme havområder for ødeleggende gruvedrift er en forvaltningsskandale uten sidestykke, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

    Med fredagens vedtak, er Norge et av de første landene i verden som åpner for leting og utvinning av mineraler på havbunnen.

    – Vi mener det er gjennomført en grundig prosess og at de krav som gjelder er fulgt, og så registrerer jeg at WWF ønsker å prøve saken for retten. De har de selvfølgelig rett til. Vi vil sette oss godt inn i WWFs argumentasjon knyttet til denne saken når vi mottar den. Foreløpig kjenner vi kun saken fra media, sier statssekretær i energidepartementet, Astrid Bergmål (Ap).

  • Australia: Store skader på Great Barrier Reef

    Korallrevet, som ligger utenfor kysten av Australia, er nå rammet av det verste tilfellet av «massebleking» som noen gang er observert. Det opplyser australske Marine Park Authority. For første gang er «ekstrembleking» påvist i alle deler av det enorme korallrevet.

    Blekingen kan i verste fall føre til at korallene dør. Hovedårsaken er høye temperaturer i havet.

    (NTB)

    Great barrier reef
    Foto: AFP
  • «Great Barrier Reef» skadet av høye temperaturer

    Verdens største korallrev, «Great Barrier Reef», er ifølge australske myndigheter rammet av det som skal være dets verste tilfelle av såkalt «bleking». Det melder AFP.

    Ved bleking kvitter korallene seg med algene som lever i dem. Det er disse som gir korallene de sterke fargene, og korallene er helt avhengige av dem.

    Korallbleking forårsakes av ulike påkjenninger, deriblant økte havtemperaturer.

    – Klimaendringer er den største trusselen mot «Great Barrier Reef» og verdens korallrev, sier sjefforsker Roger Beeden ved det australske korallbyrået.

    Great Barrier Reef sett fra luften.
    Foto: DAVID GRAY / AFP
  • Miljødirektoratet åtvarar mot å satse på kvotekjøp og biodrivstoff

    Kvotekjøp og import av biodrivstoff har historisk vore blant verkemidla for å sikre at Noreg har nådd dei internasjonale forpliktingane sine i klimapolitikken. Men dette bør ta slutt, konkluderer Miljødirektoratet i den nye rapporten «Klimatiltak i Noreg – kunnskapsgrunnlag 2024».

    «Kvotetaket skal ned mot null innan 2040, og det er ikkje gitt at kjøp av utsleppsreduksjonar i EU-land blir billigare enn nasjonale klimatiltak», skriv direktoratet.

    – Det blir spennande å sjå om rådet blir følgt, eller om politikarane køyrer på som før – med amerikansk og kinesisk slakteavfall som råstoff for biodrivstoffet, skriv redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no