Hopp til innhold
Israelsk bosetting Givat Zeev, nær Ramallah på Vestbredden
Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Israels bosettinger på Vestbredden

Oppsummert

Israelske myndigheter bygger stadig flere boliger på okkupert grunn i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Slik bygging er ifølge FN i strid med folkeretten. 600.000 jøder bor i de omlag 140 bosettingene som er bygget siden 1967.

  • Rekordmange israelske bosetninger bygd på Vestbredden i 2023

    Hele 26 nye bosetninger ble etablert på Vestbredden uten støtte fra israelske myndigheter i 2023, ifølge den israelske organisasjonen Peace Now.

    Ti av disse ble etablert etter at krigen i Gaza brøt ut 7. oktober, heter det i organisasjonens rapport. Antallet nye bosetninger er en rekord.

    (NTB)

  • Frankrike innfører sanksjonar mot israelske busettarar på Vestbreidda

    Utanriksdepartementet i Frankrike seier tysdag at dei vil innføre sanksjonar mot israelske busettarar som bruker vald mot palestinske sivile på Vestbreidda, melder Reuters.

    Dei seier 28 israelarar har fått innreiseforbod til Frankrike.

    – Desse tiltaka er sett i verk som følge av at vi har sett at vald mot den palestinske befolkninga på Vestbreidda har auka dei siste månadane. Frankrike stadfestar på nytt fordømminga av denne uakseptable valden, seier fransk UD i ei melding.

  • Krev at Israel sluttar med «ulovlege drap»

    FN sin menneskerettssjef Volker Türk ber Israel slutta med «ulovlege drap» på den okkuperte Vestbreidda, der minst 300 palestinarar er drepne sidan 7. oktober.

    Menneskerettssituasjonen i det palestinske området blir forverra raskt, ifølgje ein FN-rapport, som vart offentleggjord torsdag.

    – Bruken av militær taktikk og våpen i ein kontekst der det handlar om å halda oppe lova, og bruk av unødvendig og overdriven makt og handheving av breie, vilkårlege og diskriminerande reiserestriksjonar som rammar palestinarar, er ekstremt urovekkjande, seier Türk i ei fråsegn.

    Mellom 7. oktober og 27. desember har 300 palestinarar vorte stadfesta drepne på den okkuperte Vestbreidda, inkludert i Aust-Jerusalem, ifølgje FN-rapporten. Av dei var 79 barn, skriv nyheitsbyrået DPA.

    (NTB)

  • Palestinske myndigheter: Mann drept av bosettere på Vestbredden

    Israelske bosettere angrep to landsbyer på den okkuperte Vestbredden lørdag kveld, ifølge palestinske myndigheter. Én 38 år gammel palestinsk mann skal ha blitt skutt og drept, opplyser den palestinske ambulansetjenesten.

    Ifølge det israelske militæret (IDF) forsøkte de å stanse et sammenstøt mellom lokale innbyggere og bosettere. Soldatene skjøt med skarpt, og palestinerne skal ha brukt fyrverkeri som våpen. Fire palestinere og én palestiner ble såret, ifølge IDF.

    Også i nærheten av byen Nablus var det en voldshendelse lørdag kveld. Her ble en bil brent av en gruppe bosettere, ifølge lederen for lokalrådet i landsbyen Madama.

    Siden Israel okkuperte Vestbredden i 1967, har antall israelske bosettere i det palestinske området vokst til over en halv million. Bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten.

    Etter at Gaza-krigen brøt ut, har det vært et økende antall voldelige sammenstøt på Vestbredden. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no