Hopp til innhold

Partilederdebatten fyller 50 år

25. august 1959 ble det skrevet norsk tv-historie da den første tv-sendte partilederdebatten gikk på lufta.

Partilederdebatt i 1959
Foto: NRK

«Fredag klokken 19.30 kommer så det lengste sammenhengende program i norsk fjernsyns historie hittil. Det vil vare helt til kl 22».

Slik var forhåndsomtalen av den første tv-sendte partilederdebatten på NRK i Programbladet i september 1959.

Sju dresskledde herremenn, Nils Hønsvald (Ap), John Lyng (H), Emil Løvlien (NKP), Erling Wikborg (KrF), Per Borten (Sp), Bent Røiseland (Venstre) og Einar Gerhardsen (Ap), skulle som første norske politikere debattere på direktesendt fjernsyn tre dager før kommunevalget.

Partilederdebatt 1959
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Partilederdebatten i 1959 bak kulissene.

Sendingen kunne bare sees av et fåtall av befolkningen, siden NRK fremdeles bare hadde prøvesendinger, men ble i tillegg direkteoverført via radio.

Programbladet 1959
Foto: Faksimile: Programbladet

«Under et ganske kraftig skinn fra lysprojektører, med fjernsynskameraer i delvis bevegelse rundt seg og med teknikere og programfolk i ko ntinuerlig virksomhet inne i studio, skal de sju debattantene drøfte nasjonens anliggender uaffisert av de tekniske hjelpemidlene. I to og en halv time», reklamerte Programbladet.

– Noe helt nytt

Den to og en halv timer lange sendingen ble ledet av programleder Per Øisang, som begynte som stortingsreporter i NRK tidligere samme år.

Otto Nes, tidligere programdirektør i NRK

NRKs første programdirektør Otto Nes.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Det var stor interesse for dette, siden det var noe helt nytt i fjernsynet. Jeg husker ikke så mye fra akkurat denne debatten, men jeg tror den gikk bra uten at det ble noe særlig oppstuss, forteller Otto Nes som var fjernsynets første programdirektør.

– Jeg husker fra den tiden at disse debattene var veldig populære og en mulighet for å gi en skikkelig framstilling av partiene gjennom debatter og dueller. Fra før av hadde man kun sendt debatter på radio, så dette ble en populær tilvekst etterhvert som flere fikk tilgang til TV, forteller Nes.

Willoch med jukselapper

Tidligere statsminister og partileder for Høyre husker godt partilederdebatten fra 1959. Den gang var han med som sekundant for John Lyng, og hadde ansvaret for å stikke til Lyng lapper med fakta underveis i debatten.

Kåre Willoch
Foto: NTB / SCANPIX

– Jeg husker settingen. Lyng var som vanlig sinnsrolig og vel forberedt foran debatten. Ett av temaene den gang tror jeg var Cubasaken, hvor Arbeiderpartiet hadde solgt våpen til et Cuba i borgerkrig, forteller Willoch til nrk.no.

Willoch sier datidens debatter foregikk i mer ordnede former enn i dag.

– NRKs folk grep ikke inn i debatten, men sørget for å styre ordet og fordele taletiden nøyaktig. Slik unngikk man at folk snakket i munnen på hverandre, sier Willoch og legger til:

– Debattene var roligere, men kanskje ikke så underholdende. Det hadde nok både sine fordeler og ulemper, sier Willoch.

Fremtidens form for valgkamp

– Hvis vi tenker på våre partilederes debut i norsk fjernsyn ved høstens valg må en vel si at de kom meget godt fra det, skriver Øisang i tidsskriftet Samtiden i 1959 som likevel uttrykte skepsis overfor opplegget.

– En annen ting er at et to og en halv times program der TV-skjermen ikke byr på andre variasjonsmuligheter enn 7-8 alvorlige ansikter. Det må visuelt sett være et usedvanlig dårlig opplegg.

Øisang mente derimot at politikernes fremtoning ble mer naturlig på TV enn på radio, hvor de ofte var bundet til et manuskript:

Om talen ikke er stringent spiller mindre rolle fordi personen og stemmen oppfattes som et hele foran tilskueren.

– På den måten kan fjernsynet komme til å spore til større replikkunst og retorisk mesterskap i den politiske debatt, skriver Øisang.

Aftenposten oppsummerte debatten slik:

«En seier for fjernsynet og for de politikere som deltok. De medvirkende mestret de nye og uvante forhold godt. Dette er fremtidens form for valgkamp.»

– Ble tøffere

På 80-tallet skapte tidligere NRK-journalist Tom Berntzen seerstorm da han ledet valgsendigene.

Partilederdebatten i 1989
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Partilederdebatt i 1989 med Geir Helljesen.

– Vi lagde en tøffere form for utspørringer som ikke var gjort før. Den vakte oppsikt og vi fikk veldig mye kjeft, men også mye ros for formen vår, forteller Berntzen som var involvert i valget fra han begynte i NRK i 1973 og helt fram til 2001.

– Det var spennende for oss som fikk være med på å dra i gang den nye måten å gjøre ting på. Vi som var programledere var kritiske og godt forberedte. Jeg tror formen vi valgte var med på å skape mer interesse for valget og politikken, sier Berntzen som fikk oppleve medaljens bakside etter en debatt med daværende SV-leder Erik Solheim.

– Vi trodde vi hadde kjørt ham veldig bra og hardt, men da vi kom ut av studio viste det seg at Solheim hadde fått all sympatien. Vi fikk et fryktelig kjør etterpå fra folk som mente vi hadde vært alt for strenge, forteller Berntzen.

– Vi innså at vi bomma litt. Hele folket var mot oss, også de som ikke stemte SV.

Berntzen forteller at Solheim, som på den tida gikk for å være en svigermors drøm, hadde brukt Petter Nome som medierådgiver i forkant av programmet.

Drillede stereotyper

Han forteller at politikerne alltid var godt forberedt på hva de skulle si, men at de de senere årene bar preg av å ha fått grundig medietrening.

– Før kunne de politikken på rams, men var på langt nær like drilla som nå i forhold til opptredenen i stuidio. Etter at det har blitt en mer profesjonalisert medietrening har politikerne fått mer kontroll over hvordan de framstår, som ikke tror politikerne tjener så mye på medietrening.

– Det blir veldig stereotypt. Før klarte de å være mer seg selv, sier Berntzen :

– For mye underholdning

De tre veteranene har alle meninger om årets valgkamp sammenlignet med da de var aktive.

– I dag synes jeg det blir litt lite med 25 minutter til partilederintervjuene. Når man i tillegg setter av plass til ting som seerspørsmål, får man det travelt. Jeg tror den vanlige seer er opptatt av å høre mer og at man får gått enda mer i dybden i det politiske, tror Tom Berntzen.

Partilederdebatt i 1999
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Partilederdebatt i 1999 med Astrid Versto og Ingolf Håkon Teigene.

Han er heller ikke så veldig begeistret over at mediedekningen av valget er tilført flere underholdningselementer.

– Jeg var jo selv med på å tilføre underholdning til valgkampen, så det singler litt i glasshuset. Men jeg tror vi må se litt på dette med infotainment.

Berntzen får støtte av NRK-veteran Otto Nes:

– Årets debatter synes jeg har blitt rotete. Og jeg kan ikke begripe at man blander inn så mye som ikke har med politikk å gjøre. Men politikerne er seg selv like nå som den gang, sier Nes som følger interessert med på tv-kanalenes dekning av valget.

– Det er så mange debatter at jeg ikke får fulgt med på alt. Men det virker veldig bra og med gode debattanter. Jeg synes spesielt den første partilederdebatten fra Kristiansand var god, sier Kåre Willoch som etter hvert har tilegnet seg lang debatterfaring.

– Ja, jeg husker mange av debattene. På 70-tallet hadde vi heldigvis den fordelen at det var klare regjeringsalternativer slik at vi slapp å bruke tiden på å debattere det, sier Willoch.

I kveld møtes partilederne til ny debatt i Velg!09 på NRK1 klokka 19.55.

AKTUELT NÅ