Hopp til innhold

Forsker tror Jensen har gitt opp

- Det kan se ut som Siv Jensen har innsett at hun ikke kommer inn i varmen, sier valgforsker etter gårsdagens krangel mellom Jensen og Erna Solberg.

Siv Jensen og Erna Solberg
Foto: NRK

I går nådde den uavklarte situasjonen på borgerlig side nye høyder da Siv Jensen kjefta på Høyre-leder Erna Solberg foran åpent kamera.

Det som bare skulle være en enkel fotoseanse med de to partilederne, uvikla seg til å bli en høylytt disuksjon foran journalistene.

Se krangelen her: Siv går til angrep på Erna

Les også: Siv gikk til angrep på Erna

Kan ha gitt opp håpet

Anders Todal Jenssen

Valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, tror Siv Jensen har gitt opp håpet om å bli statsminister.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, er forsiktg med å tolke den konfronterende linja Siv Jensen velger å kjøre. Han mener likevel at det kan tyde på at Siv Jensen har gitt opp håpet om å komme i regjering, og at hun derfor føler at hun ikke har noe å tape på å ta bladet fra munnen.

- Det kan jo virke sånn, men det er ikke sikkert de har gitt opp. De gjør seg i alle fall ikke mer populære ved dette opptrinnet. Mange høyrefolk vil nok mene at Fremskrittspartiet nå viser sitt sanne ansikt og faller ned på at partiet ikke er til å stole på, sier han til NTB.

Anklager hverandre

Det kan virke som virkelighetsoppfatninga så å si er diametralt motsatt i Høyre og Fremskrittspartiet dagen etter den temeramentsfulle hendelsen.

Begge sider opplever at det er den andre som er den angripende part, mens de etter beste evne og vilje har forsøkt på tilnærme seg hverandre på en konstruktiv måte.

Mens Høyre føler seg misforstått og feiltolka, føler Fremskrittspartiet at Høyre har lurt og bedratt dem.

Forsoningsviljen på begge sider skal være laber, selv om Erna Solberg kommer til å fortsette å gjenta at hun aldri har lukket døren for Fremskrittspartiet, og framholde at hun har vært den eneste partilederen som har tatt partiet i forsvar.

Tilspissa valgkamp

Professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud

Professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud, tror de rødgrønne tjener på konflikten på borgerlig side.

Foto: NRK

Professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo er usikker på hva som ligger bak det økte konfliktnivået mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Hun vil nødig spekulere i motivene til de to partilederne.

- En av de få tingene som derimot er sikkert, er at hvis noen har noe å tjene på kranglinga, så er det de rødgrønne partiene. Vi kan i hvert fall slå fast at valgkampen begynner å tilspisse seg. De rødgrønne vil ha en fordel av at det er uklarhet og krangel på borgerlig side, sier hun.

Både Narud og Jenssen mener at situasjonen på borgerlig side først og fremst kan komme til å påvirke velgerne som ennå ikke har bestemt seg.

- Fortsatt er det flere hundre tusen som sitter på gjerdet, påpeker Narud.

Personkonflikt

Det er en bitter strid som utspiller seg og som begynner å gå over i det personlige, kan det se ut som. En ting er den saklige uenigheten, men hvis ting utvikler seg i den retning at Siv Jensen og Erna Solberg må samarbeide, så kan det personlige forholdet spille inn. Det blir ikke uten videre enkelt, sier Jenssen.

Han viser til hvordan daværende Senterparti-leder Anne Enger (Lahnstein) falt i unåde i store deler av Høyre fordi hun var den som frontet Senterpartiets EU-motstand, og som derfor til sjuende og sist fikk ansvaret for Syse-regjeringens endelikt etter bare ett år i 1990.

Dette bidro antakelig til at avstanden ble så stor at Senterpartiet ikke følte seg som noen naturlig del av Bondevik II-regjeringen, og at partiet senere valgte det rødgrønne alternativet, sier Jenssen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT