Hopp til innhold

Vil kunne investere i atomvåpen

Fremskrittspartiet går inn for at Norge skal kunne investere i bedrifter som lager deler til atomvåpen. Hvis partiet kommer til makten, kan Ulf Leirstein bli finansminister.

Ulf Leirstein, Frp
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Norge skal kunne investere i all lovlig virksomhet. Atomvåpen er lovlig virksomhet, har han sagt.

Med Frp ved makten kan han bli øverste ansvarlig for Norges investeringer gjennom oljefondet. Regjeringen har med støtte i oljefondets etiske regelverk trukket seg ut seg ut av BAE Systems som produserer deler til atomvåpen.

Men Frp åpner for at Norge kan bli medeier i atomvåpenindustrien.

- Det er ingen som liker krig. Det er ingen som liker atomvåpen. Men man må heller jobbe fram forbud og jobbe for nedrustningsavtaler. Om oljefondet trekker seg ut, betyr det ikke at noen stopper å lage atomvåpen . Da må det et internasjonalt forbud til, sier Leirstein.

– Hva som er moral og hva som er etikk for den enkelte kan være vanskelig, men hvis man gjennomfører dette fullt ut og kutter ut alt som er farlig og litt galt, så er det ikke så veldig mye man kan investere i snart, mener Leirstein.

Elbit inn i varmen

I denne uken ble det kjent at regjeringen har bedt oljefondet selge seg ut av israelske Elbit fordi selskapet har bidratt til Israels separasjonsmur.

LES OGSÅ: Utelukker israelsk selskap

Elbit lager også førerløse fly som kan skyte raketter. Mange mener de drepte sivile i Gaza i vinter. Med Frp-regjering kan Norge igjen bli medeier i Elbit.

Til Sør-Afghanistan

Fremskrittspartiet vil ha mindre bistand, mindre fredsarbeid, økt støtte til NATOs kriger og til Israel og til omstridt våpenindustri.

FrP vil ikke legge geografiske restriksjoner på Norges militære bidrag i Afghanistan, heter det i partiprogrammet "Frp vil".

Med partiet ved makten, er det trolig Morten Høglund som blir utenriksminister. Han vil dermed gå inn for at norske soldater kan settes inn i Sør-Afghanistan.

Morten Høglund

Morten Høglund

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Vi mener at alle land i utgangspunktet bør fjerne sine nasjonale begrensninger og dermed overlate til de militære å sette inn styrkene der behovet er størst. Hvis ikke, så opplever vi at man møter motstanderen, som først og fremst er Taliban, med en arm på ryggen, sier han.

Godt mottatt i NATO

NATO er frustrert over operasjonene i Afghanistan, og over at så mange allierte har sagt nei til å sende soldater sør i landet.

- Vi har problemer med å få de allierte landene til å sende soldater. Så en stor del av byrden faller på de som allerede er i Sør-Afghanistan. Årsaken er de nasjonale restriksjonene, sier James Appathurai, talsmann i NATOs hovedkvarter i Brüssel.

Han sier at norske soldater er høyt verdsatt og ville være egnet til tjeneste overalt i Afghanistan.

Mindre til FN

Frp vil kutte bidraget til FN med 60 prosent og bistanden til Afrika med 85 prosent, heter det i Frps alternative statsbudsjett for 2009.

Direktør for FNs utviklingsprogram, Helen Clark, sier at det ville vært merkbart om Norge kuttet bidraget til FN med 60 prosent. Norge er tredje største bidragsyter i rene tall.

- Det vil helt åpenbart ha en innflytelse på vår mulighet til å gjennomføre ting som jeg tror folk i Norge setter høyt. Spesielt har Norge bidratt med å få bedre styringsform i mange land, kampen mot korrupsjon og for menneskerettigheter og for kvinners deltakelse, sier hun.

Frp har beskyldt regjeringen for å sløse med bistandsmiler, for eksempel i Afrika.

- Alternativet er jo å fortsette som i dag, å bevilge store summer hvor vi ofte ikke ser resultater av midlene, sier Morten Høglund.

AKTUELT NÅ