Hopp til innhold

- Lusker etter Frp til Spania

- Velgerne i Spania utgjør en middels norsk kommune. Jeg er derfor ikke overrasket over at Høyre og Ap lusker etter Frp ned dit.

Jens Stoltenberg møter partilag i Spania

Jens Stoltenberg møter representanter fra partilaget i Spania

Foto: NRK

Ordene tilhører professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud.

- Det som er så spennende i denne valgkampen, er jo at det er så tett mellom de to blokkene. Det kan jo faktisk bli slik at det er marginale forskjeller som avgjør valget. sier hun.

- Frp har gjort lite

- Jeg er overrasket over hvor lite Fremskrittspartiet har gjort for nordmenn i Spania, sier stortingskandidat for Høyre, Afshan Rafiq.

Midt i valgkampen følger Høyre etter Frp og Ap og etablerer lokallag i Spania.

- Carl I. Hagen har vært flink til å markedsføre Frps syn på eldreomsorg i Spania. Men skoletilbudet og skattepolitikken, som er vel så viktig for nordmenn i Spania, har vi hørt lite om fra Frp, sier Rafiq.

Hun har nylig vært på Solkysten for å melde Høyre på i kampen om velgerne i den norske kolonien.

Tar opp kampen

Fremskrittspartiet har to store lokallag i Spania, og har hatt politisk monopol i 6 år. I radiodokumentaren ”Alle har en bestemor i Torrevieja” som sendes på NRK P2, følger vi Arbeiderpartiet når de tar opp kampen mot Frp på Costa Blanca.

Ville Høyre dratt til Spania om ikke Frp og Ap allerede var på plass?

- Det er et hypotetisk spørsmål, men for meg er det viktig at Høyre er der nede når de andre partiene er det. Suksesskriteriet for et parti er jo å klare å mobilisere så mange som mulig foran et valg. Så det betyr mye for oss å nå disse velgerne, sier Rafiq.

Drahjelp i valgkampen

Samarbeid med spanske myndigheter om eldreomsorg er en viktig sak også for Høyre, men Rafiq ønsker også fokus på skoletilbudet og på skatteordningene for nordmenn i utlandet.

- Jeg møtte pensjonister som betalte skatt både til Norge og Spania, og andre som ikke betalte skatt i det hele tatt. Kanskje er forklaringen man ikke vet hvilke rettigheter og plikter man har, men dette er noe vi vil se på, sier Rafiq.

Henning Nordby, leder i Høyres partilag på Costa del Sol

Henning Nordby, leder i Høyres partilag på Costa del Sol

Foto: NRK

Direktør for Den norske skolen på Costa Del Sol, Henning Nordby, jobber nå med å etablere et partilag i Malaga.

- Nordmenn her nede føler at de er glemt av politikerne, og har ytret et ønske om en lokal Høyre-forening. Det er mange her nede som vi håper vil stemme, og utgangspunktet er at vi vil bidra til at Høyre gjør et bra valg, sier Nordby.

- Velkommen etter

Generalsekretær i Frp, Geir Mo, avviser at partiet bare har fokusert på eldreomsorg i Spania.

- Vi har satt fokus på hele spekteret, alt fra trygdespørsmål til barnevern. Formålet vårt har vært å få rapporter hjem om hvordan vi innretter vår politikk i forhold til nordmenn i utlandet, sier Mo.

Han er ikke overrasket over at Høyre nå vil danne lokallag på Costa del Sol, og ikke på Costa Blanca.

- Det sies at det er mye mer penger i omløp og dyrere å bo på Costa del Sol, så jeg er ikke overrasket over at det er der Høyre etablerer seg først.

- Men vi ønsker alle hjertelig velkommen etter. Vi ble latterliggjort på 90-tallet da vi etablerte oss i Spania, men da spådde vi at de andre partiene ville komme etter, sier Mo.

- Lusker etter

Professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud

Professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud

Foto: NRK

- Det som er så spennende i denne valgkampen, er jo at det er så tett mellom de to blokkene. Det kan jo faktisk bli slik at det er marginale forskjeller som avgjør valget, sier professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud.

Hun tror den symbolske betydningen av å vise interesse for den norske kolonien i Spania, er viktig.

Et pengespørsmål

Kristelig Folkeparti har ikke prioritert Spania i forbindelse med valgkampen i år.

- Det er ikke tilfeldig at det er de to partiene med best økonomi som kan drive organisasjonsarbeid utenfor landets grenser, sier informasjonssjef i KrF, Erik Lunde.

- Er dere misunnelige på partiene som har besøkt kolonien foran valget?

- Jeg vil vel ikke bruke ordet misunnelig, men det er klart det er mye de store partiene gjør, som vi små skulle ønske vi også kunne gjøre, sier Lunde.

For Venstre er det også et resursspørsmål som gjør at partiet ikke har prioritert valgkamp i Spania.

- Vi har rett og slett ikke de pengene som de store partiene har. Men vi har drevet litt valgkamp i Brussel hvor vi har et lokallag, sier generalsekretær i Venstre, Terje Breivik.


- Vil dere reise til Spania under neste valgkamp?

- Du skal aldri si aldri, men vi håper vi når velgerne gjennom den hjemlige valgkampen og norsk media, sier Breivik i Venstre.

- Jeg utelukker ikke at vi vil gjøre mer for velgerne våre i Spania, sier Lunde i KrF.

Sosialistisk Venstreparti har ifølge partisekretær Silje Tveitan ikke vurdert valgkamp i Spania.

I Senterpartiet satser man også alt på norsk valgkamp.

- Jeg tviler på at valgkamp i Spania noen gang blir aktuelt for oss. Jeg tror nordmenn i Spania følger godt med, og at vi når dem gjennom norsk valgkamp, sier assisterende generalsekretær i Senterpartiet Oddvar Igland.

Hør radiodokumentaren ”Alle har en bestemor i Torrevieja i NRK P2, lørdag klokken 10:03 og søndag klokken 21:03.

Hør sendingen i nett-radio:

NRK Nettradio

Hjelp til NRK nettradio

AKTUELT NÅ