skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kystpartiet

Siden Kystpartiet ble stiftet i 1999, som et verdikonservativt sentrumsparti, har interessen og oppslutningen om partiet økt. I år stiller det lister i alle landets fylker, men plass på Stortinget ble det ikke.

Publisert 15.06.2005 11:08. Oppdatert 15.06.2005 11:09.
MANN UT MANN INN: Steinar Bastesen overlater Kystpartiets skipperlue til Roy Waage, som ønsker seg flere velgere i år enn i fjor. (Foto: Scanpix)
Kystpartiet taler distriktenes sak i en rekke spørsmål og vil beskytte landet mot "globale kapitalinteresser". Det har spesielt markert seg i fiskerisaker. Nå er det fire tunge år utenfor Løvebakken som venter det lille partiet.

Alene på Stortinget

I forrige fireårsperiode hadde partiet kun en Stortingsrepresentant, Steinar Bastesen. Han hadde sittet på Stortinget siden 1997, da som representant for Tverrpolitisk Folkevalgte. Før valget i 2001 var det klart at det fantes grunnlag for å samle alle interessene i valglisten til Tverrpolitisk Folkevalgte til ett parti, og i 1999 ble Kystpartiet stiftet.

Ved valget i 2001 ble den tidligere hvalfangstskuteskipperen Steinar Bastesen valgt inn på Stortinget for andre gang, men denne gangen under Kystpartiets partibanner.

I tillegg til Bastesens stortingsplass hadde kystpartiet ved årsskiftet 2000/2001 tilsammen to fylkestingsrepresentanter i Nordland og en fylkestingsrepresentant i Finnmark. De hadde også 27 kommunestyrerepresentanter i Finnmark, Nordland og Møre og Romsdal.

Markerer seg

Til tross for at partiet hans var det minste partiet på Stortinget, markerte Bastesen seg. Han var blant de stortingsrepresentantene som stilte flest spørsmål i Stortingets spørretime i 2005. Hele 49 spørsmål stilte han, de fleste til fiskeri- og kystministeren.

I årets valg stilte Kystpartiet til valg i alle landets fylker. I deres prinsipprogram sier de blant annet nei til norsk medlemskap i EU. Partiet går også inn for å senke skatten på bolig, mat og arbeid, slik at den enkelte familie vil få romsligere økonomi. Ett av virkemidlene partiet ønsker å benytte er å fjerne merverdiavgiften på mat.

Kystpartiet omtaler seg selv som distriktenes parti, og ønsker ved sin politikk å opprettholde bosetningen i distriktene. En av måtene å gjøre det på, sier de, er å redusere avgiftene på drivstoff i distriktene.

FISKE: Ex-skipper Steinar Bastesen har overlatt roret på Kystparti-skuta til andre, men driver fremdeles stemmefiske, slik han har gjort siden valget i 1997. (Foto: Scanpix)

Ny partileder

I mars i år ble ordfører i Skjervøy, Roy Waage, valgt til partiets nye leder, etter Steinar Bastesen. Det skal bidra til å dra flere stemmer ved høstens valg, het det i en uttalelse fra den nå avgåtte lederen, Steinar Bastesen.

- Roy Waage har en bredere appell enn meg og kan skaffe partiet langt flere stemmer ved høstens stortingsvalg. Jeg skal nå konsentrere meg fullt om å bli gjenvalgt til Stortinget. Slik jeg ser det er det et være eller ikke være for Kystpartiet, sa Steinar Bastesen til Avisa Nordland.

Bastesen, som har sittet ved roret i partiet siden starten i 1999, er imidlertid fremdeles toppkandidaten til Kystpartiet i Nordland, og sitter som nestleder i partiet.

Ambisjonene foran årets valg var store, og med ny leder håpet de på ny vind i seilene til Waage og Bastesen. Slik ble det imidlertid ikke. Kystpartiet endte opp uten mandater, og må belage seg på fire tunge år utenfor Stortingssalen.




Kilder: Politisk årbok 2001 og NRK

LENKER
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no