skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kristelig Folkeparti

Kristelig Folkeparti har fått antallet stortingsrepresentanter halvert i forhold til valget for fire år siden. Det er nå et rødgrønt flertall på Stortinget.

Publisert 14.06.2005 12:14. Oppdatert 14.06.2005 12:21.
Ved valget høsten 2001 fikk KrF en oppslutning på 12,4 prosent, og dannet den såkalte Bondevik II-regjeringen sammen med Høyre og Venstre. Kjell Magne Bondevik var tilbake som statsminister. Valgerd Svarstad Haugland satt som partileder, en stilling hun gjorde mye ut av i årene 1995 til 2004. I 2001 fikk KrF 22 representanter inn i Stortinget og fem statsråder i regjeringen.

Kjell Magne Bondevik kan måtte se langt etter en ny periode som landets statsminister dersom ikke oppslutningen endrer seg radikalt før valget. (Foto: Scanpix)


Valget har gitt KrF 6,8 prosent oppslutning og 11 stortingsrepresentanter mot forrige periodes 22. Og med de rødgrønne partienes valgseier, har KrF mistet både statsministerposten og må belage seg på å sitte i opposisjon sammen med regjeringspartnerne Høyre og Venstre.

Vestlandsk fremstøt

Kristelig Folkeparti ble stiftet 4. september 1933 i lokalene til Vestlandske Indremisjons bibelskole i Bergen. Den direkte foranledning til partidannelsen var striden om nominasjon av Nils Lavik på Hordaland Venstres liste i 1933. Ved tidligere valg hadde det vakt betydelig irritasjon på Vestlandet at kristne politikere ikke hadde kommet høyere opp på valglistene.

I sitt første valg i 1933 fikk Kristelig Folkeparti over 10 000 stemmer, og Lavik ble innvalgt på Stortinget. Det var imidlertid først etter krigen (1945) at partiet ble landsomfattende og fikk sitt rikspolitiske gjennombrudd. Etter krigen fikk KrF sitt gjennombrudd på riksplan med åtte stortingsmandater i 1945. KrF kom for første gang i regjering i 1963 sammen med Høyre, Venstre og Senterpartiet. Fra 1965 til 1971 satt KrF i regjering med de samme partiene.

Abort og EF

I 70-årene preget EF-saken og kampen mot fri abort KrF. To tredjedeler av landsmøtet sa i 1972 nei til norsk EF-medlemskap. Etter EF-avstemmingen fikk KrF også sin første statsminister, Lars Korvald, som ledet en samarbeidsregjering med Senterpartiet og Venstre. Denne regjeringen satt i ett år. På samme tid kom abortstriden for alvor inn i norsk politikk. Dette har vært en fanesak for partiet siden.

Kontantstøtte

Eks partileder og kontantstøttens mor, Valgerd Svarstad Haugland har vært en KrFs mest markerte politikere gjennom de siste 10-15 årene. (Foto: Scanpix)


Valgerd Svarstad Haugland kom inn som partiets første kvinnelige leder i 1995. Gjennom hele hennes ni år lange periode har KrF hatt en forholdsvis høy oppslutning. Det er ikke uten grunn av man gjennom flere år snakket om den såkalte "Valgerd-effekten". Hennes kampsak fremfor noen var kontantstøtten til småbarnsforeldre som ble innført i 1998.

Svarstad Haugland gikk av som partileder i januar i 2004 og overlot styringen av partiet til Dagfinn Høybråten.

Gasskraft-strid

Ved stortingsvalget i 1997 gjorde KrF sitt beste valg noen sinne. Partiet fikk en oppslutning på 13,7 prosent og 25 representanter inn på Stortinget, noe som var 12 flere enn ved valget i 1993. KrF dannet da regjering sammen med Venstre og Senterpartiet med Kjell Magne Bondevik som statsminister. Som det største regjeringspartiet hadde KrF 8 statsråder i denne regjeringen.

Etter to og et halvt år valgte "Sentrumsregjeringen" å gå av fordi stortingsflertallet ville bygge gasskraftverk.

Ved valget høsten 2001 fikk KrF en oppslutning på 12,4 prosent, noe som gav 22 representanter og en ny Bondevik-regjering i samarbeid med Høyre og Venstre.
Kristelig Folkeparti har deltatt i sju regjeringer.

Kilder: NRK, Politisk årbok og Kristelig Folkeparti




Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no