Hopp til innhold

Frp vil slå sammen lokalvalg og stortingsvalg

Fremskrittspartiet tror flere vil engasjere seg om lokalvalg og stortingsvalg avholdes samtidig.

Frp vil slå sammen valgene

Frp-leder Siv Jensen på Norseter skole for å stemme ved stortingsvalget (t.v.) og kommunevalget. Nå foreslår partiet å slå sammen valgene.

Foto: Erlend Aas/Morten Holm (Montasje: NRK) / Scanpix

Til tross for kjempemobilisering etter terrorangrepet 22. juli, uteble den store valgdeltakelsen ved årets kommune- og fylkestingvalg.

Demokratiet skulle bli den store vinneren på valgdagen i år, men sammenlignet med forrige lokalvalg gikk deltakelsen bare opp ett prosentpoeng.

– Skuffende oppslutning

Den dårlige oppslutningen blir mottatt med skuffelse av alle partilederne NRK har snakket med.

– Jeg skulle veldig gjerne ha sett høyere valgdeltakelse, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Også SV-leder Kristin Halvorsen som la ut på busstur på tampen av valgkampen for å sanke stemmer, kunne ønsket større oppslutning:

– Jeg hadde håpet at vi skulle se at valgdeltakelsen ble betydelig høyere, sier Halvorsen.

Sammenslåing

Fremskrittspartiet har tidligere foreslått å avholde lokalvalget og stortingsvalget samlet hvert fjerde år. Partileder Siv Jensen mener årets valgdeltakelse er en god grunn til å ta opp diskusjonen igjen.

– Jeg tror nok at det også kan bidra til å øke valgdeltakelsen fordi det blir litt lengre tid mellom hver gang vi har valg, sier Jensen til NRK.

Men Jensen møter motstand hos de andre partilederne, blant andre Ap-leder Jens Stoltenberg:

– Hvis man har stortingsvalg og kommunevalg samtidig, vil nok rikspolitikken dominere enda mer og lokale saker komme enda mer i skyggen, sier Stoltenberg til NRK.

AKTUELT NÅ