Hopp til innhold

40 år med far og sønn som ordfører

TONSTAD: I Sirdal kommune er det nærmest utenkelig å ikke ha en ordfører fra Senterpartiet med Tjørhom til etternavn. Siden 1956 har far og sønn styrt kommunen nærmest sammenhengende.

Sven og Thor Jørgen Tjørhom

Far og sønn Tjørhom har styrt Sirdal mer eller mindre sammenhengende siden 1956. Sven (til venstre) var ordfører mellom 1956 og 1995, mens sønnen Thor Jørgen nå forsøker å bli valgt til ordfører for en tredje periode.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Det er velkjent at familiene Gerhardsen og Stoltenberg har hatt en finger med i laget i det meste som har skjedd i Arbeiderpartiet og norsk politikk de siste 70 årene.

Og politiske familiedynastier er heller ikke ukjent for innbyggerne i Sirdal i indre Vest-Agder.

Her har nemlig far og sønn Sven og Thor Jørgen Tjørhom vært ordfører mer eller mindre sammenhengende siden 1956.

Sven Tjørhom gjorde sin borgerplikt og vel så det da han bar ordførerkjedet i hele 36 år. Med kun én periodes avbrekk satt han som ordfører fra 1956 til 1995.

Sønnen hans, Thor Jørgen Tjørhom (49), har vært ordfører for samme parti de siste åtte årene – og søker gjenvalg i år.

Og han hadde store sko å fylle.

- Folk lurte i starten på om jeg var en ny Sven Tjørhom. Svaret på det er nei. Jeg er en annen Tjørhom.

Ordførerpartiet

Selv om Senterpartiet har ligget stabilt rundt 8 prosent i de tre siste kommunevalgene, er de landets nest største ordførerparti.

Kun Arbeiderpartiet har flere (178 mot 89). Senterpartiet har 9 flere ordførere enn Høyre – til tross for at Høyre var dobbelt så stort ved forrige kommunevalg.

Partier som var jevnstore med Sp ved valget, KrF og SV, har henholdsvis 27 og 6 ordførere. Og Frp, med 17,5 prosents oppslutning i forrige valg, har 17 ordførere.

Senterpartiet i Sirdal.

Senterpartiet har ordførermakta i 89 av 430 kommuner. Sirdal er en av dem. Her er Thor Jørgen Tjørhom sammen med partifellene Sven Haughom og Lars Audun Fodstad.

Foto: Sirdølen Avis

– Å ha ordføreren viser lokal styrke. Det er viktig å ha ordføreren fordi det er mye praktisk politikk som skal gjennomføres lokalt, sier Hanne Marthe Narud, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

Sp har ofte stor oppslutning i folkefattige bygdekommuner - og den store innlandskommunen Sirdal med sine 1800 innbyggere, matcher denne beskrivelsen.

– Hans ord var lov

I 1956 ble den da 28 år gamle Sven Tjørhomvalgt til en av landets yngste ordførere i den nå nedlagte kommunen Øvre Sirdal. Senere satt han sammenhengende som ordfører i kommunen Sirdal fra 1964 til 1995. Hvordan klarte han å være ordfører i nesten 40 år uten at folk blir lei?

Svaret på det er at Sven Tjørhom var sentral i å bringe Sirdal kommune fra å være en gråsteinskommune til å bli en gullgruve. I dag er Sirdal på topp 10-listen over hvilke kommuner i landet som bruker mest penger per innbygger på helsetjenester.

Bygging av kraftverk i Sirdalsheiene 1966

Byggingen av kraftverket i Sirdalsheiene sikret at Sirdal skulle bli en rik kraftkommune. Bildet er fra 1966.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

– Når Sven Tjørhom sa noe, så fulgte folk med. Han var unik og utrolig dyktig. Hans ord var nærmest lov, og han var en levende legende, sier tidligere journalist i Avisen Agder, Arvid Valente, om Sven Tjørhom, som døde i 2005.

Kommunen nyter godt av rikelig tilgang på kraft, og er base for energiproduksjonsselskapet Sira-Kvina Kraftselskap, som produserer energi i sju vannkraftverk i området. Årsproduksjonen tilsvarer hele 5 prosent av hele Norges kraftproduksjon, og hovedkontor og driftssentral ligger i Sirdals kommunesenter Tonstad.

– Et stort forbilde

I oppveksten fikk Tjørhom junior hele tiden spørsmålet «du blir vel den neste ordføreren?».

– Det bare fnyste jeg av da. Det skulle jeg i hvert fall ikke bli, sier han, og forteller at han så at politikerlivet ikke bare var en dans på roser

– Jeg skjønte tidlig at det å være ordfører ikke er den mest takknemlige jobben man kan ha. Faren min ble rett som det var oppringt på fritida for å få kjeft. Overfor meg ga han uttrykk for at yrkesvalget ikke var noe han uten videre anbefalte. Det var lange dager og ingen ni til fire-jobb, sier Tjørhom.

Senere fikk pipa en annen lyd. Det samfunnsmessige engasjementet vokste, og i 2003 havnet navnet Tjørhom tilbake på døra til ordførerkontoret.

– Hvor stolt var faren din da?

– Det var ikke noen store følelsesmessige utbrudd. Men han ga vel uttrykk for at det var stas.

Sønnen Thor Jørgen sier at farens kompetanse var med på å sikre at det ble tatt viktige og gode beslutninger i bygda.

– Han var et stort forbilde. Han var hele tiden en del av utviklingen i kommunen, sikret seg god kompetanse, og satte dagsorden for de viktige beslutningene som måtte tas for kommunen, sier han.

Tøffe tak i lokalpolitikken

Tjørhom og Senterpartiet har i dag fem av 19 plasser i kommunestyret, og regjerer i et valgteknisk samarbeid med KrF og Høyre.

Ordføreren snakker lenge og saklig om hvordan utvinning av energi skal kunne spille på lag med vern og økt tilflytting og hytte- og turistaktivitet.

Forhandlinger i Sirdal kommunestyre

Det kan være tøffe tak i lokalpolitikken i Sirdal. Tidligere i år meldte den tidligere Sp-politikeren Karl Edvard Fjeldsaa (lengst til venstre) seg ut av partiet og startet opp Bygdeutviklingslista.

Foto: Sirdølen Avis


Samtidig legger han ikke skjul på at det har vært turbulent stemning i lokalpolitikken. I år venter han også kamp fra den nyopprettede Bygdeutviklingslista.

De har rekruttert politikere fra flere andre partier – samt at flere sentrale Senterpartiet-politikere i Sirdal har vendt partiet ryggen.

En av dem er Karl Edvald Fjeldsaa. Den profilerte Sp-politikeren brøt med partiet sitt tidligere i år, og er nå ordførerkandidat for Bygdeutviklingslista.

De håper på regimeskifte, og ønsker mer trøkk i gjennomføringen av politiske planer i kommunen. I tillegg handler mye om person.

– Vi har slitt med samarbeidet mens Tjørhom har vært ordfører. Det har vært slitasje på det tidligere gode samarbeidet i kommunen, og vi har flere ganger opplevd at flertallet i kommunestyret går imot ordførerens innstilling, sier Fjeldsaa.

Tjørhom sier at han hele tiden har forsøkt å samle representantene i kommunestyret til gode og omforente vedtak og har invitert samtlige partier til budsjettsamarbeid.

- Men jeg legger ikke skjul på at det har vært utfordrende internt i enkelte saker. Og jeg har prøvd å opptre ryddig overfor velgerne og la mest mulig av politiske debatter foregå åpent, sier han.

Vil gjerne få fortsette

Journalist Arvid Valente omtaler Thor Jørgen Tjørhom som en velreflektert og klartenkt mann som ikke snakker i store ord.

– Sven borget for kvalitet, og da måtte jo også avkommet være bra. Jeg ser ikke noen andre klare kandidater til å bli ny ordfører i Sirdal, sier han.

Thor Jørgen Tjørhom legger ikke skjul på at det kan være en tøff jobb å være ordfører.

– Likevel ønsker du gjenvalg?

– Jeg har lyst til å fortsette. Jeg ser at det er en lang læretid i jobben, men har lyst til å være med videre. Men jeg blir ikke veldig skuffa om jeg ikke fortsetter, sier han.

Tjørhom sier at hans samfunnsengasjerte yngstedatter på 16 år allerede har fått kommentarer i heimbygda om at hun kommer til å bli tredje generasjon Tjørhom med ordførerkjede.

– Hun har stor rettferdighetssans og talent for å kunne bli politiker. Men da må hun ville det selv – og ikke fordi noen andre vil det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger