Hopp til innhold

- Senk alderen til 12 år

- Jeg er veldig enig med barneombudet om å senke alderen for stemmerett, men hvorfor ikke senke den til 12 år, sier Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, ser ingen god grunn til å tro at 12-åringer verken er mindre interesserte, er mindre kunnskapsrike eller at de skal ha mindre å si i utformingen samfunnet enn demente 80-90-åringer.

Tidligere mistet man automatisk stemmeretten hvis man ble umyndiggjort, men denne lovbestemmelsen ble fjernet i 1980.

- På en måte har jo åtteåringer, mentalt, allerede stemmrett. Personer med Downs syndrom kan stemme, sier Aarebrot.

- Og dessuten, det må jo være bedre at ungdommen lærer seg å stemme som rolige 12-åringer enn som hormonfylte16-åringer.

Les også: Vil gi 16-åringer stemmerett

Debattér: Bør ungdommer få stemme?

- Europa gråner

Aarebrot mener det er et stort problem at Europas befolkning gråner. Det er stadig flere mennesker over 60 år, mens andelen ungdom minker. Derfor mener han Hjermanns forslag om å senke alderen er utmerket.

- Ikke minst av demografiske hensyn er det et godt forslag, sier Aarebrot til NRK.no.

Han mener det er opp til oss voksne å gjøre politikk interessant for de yngre. Aarebrot mener at ungdommen allerede involverer seg mer enn vi tenker over, blant annet ved at de er tillitsvalgte i skolene.

17 år gammel grunnlovsfar

Frykten for at 16-åringer er umodne, deler han ikke.

- Noen er selvsagt ikke modne nok, men det gjelder alle aldersgrupper - 30-åringer, og 18-åringer så vel som 16-åringer, sier Aarebrot.

- Så dét er ikke et godt argument for ikke å gi ungdommene stemmerett. Det er er ingen grunn til å tro at flertallet av 16-åringene er for umodne til å stemme, sier han.

Han minner om at second-lieutenant Thomas Konow kun var 17 år gammel da han var med på å utforme Grunnloven på Eidsvoll i 1814 - og var med og bestemme at alderen for stemmerett skulle være 25 år.

Les også: Mann, rik og minst 25 år

Ungdomspolitikk for voksne

Aarebrot peker også på at det meste av politikken som omhandler ungdom ikke går ut fra ungdommens interesser.

- Dette skjer på foreldrenes premisser. Dagens ungdomspolitikk er egentlig voksenpolitikk, sier Aarebrot.

Selv om han gjerne ser at 16-åringene får stemmerett i stortingsvalget, så er lokalvalget en god start.

- Fylkene er ansvarlige for de videregående skolene. Dermed passer det godt at 16-åringene får stemmerett i lokalvalgene.

AKTUELT NÅ