skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Privat bryllupsdag

Da prinsesse Martha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen 24. mai i fjor, var det med pomp og prakt i full offentlighet. Parets ettårs bryllupsdag lørdag feires i langt mer beskjedne former og helt privat.

Publisert 23.05.2003 11:10. Oppdatert 23.05.2003 12:05.
Hvor og hvordan paret skal feire dagen vil ikke Slottets informasjonsavdeling si noe som helst om.

Men kong Harald og dronning Sonja har neppe tid til å stikke innom på ettårsdagen. Både kongen og dronningen har det travelt med andre ting på programmet lørdag. Kongen deltar i et internasjonalt seilermøte i Oslo og dronningen har besøk av dronning Margrethe av Danmark som åpner utstilling på Blaafarveværket. Kronprinsparet befinner seg i London.

Begivenhetsrikt år

Det første året som ektepar har vært begivenhetsrikt for Martha og Ari. Etter bare 11 måneders ekteskap kom datteren Maud Angelica til verden på Rikshospitalet uten tvil årets største
begivenhet for det nygifte paret.

Sunn og frisk og svært lik sin mor som nyfødt, ble det lille nurket vist fram for publikum og presse bare tre dager gammel.

Stolte foreldre presenterte sin datter, som har fått etternavnet Behn. For om Maud Angelica selvsagt er sine foreldres lille prinsesse, kan hun ikke smykke seg med tittelen prinsesse selv om hun etter Grunnloven foreløpig er den tredje i arverekken til den norske tronen.

Privat prinsesse

Allerede flere måneder før prinsessen og forfatteren inngikk ekteskap i Trondheim, bestemte kong Harald at datteren skulle gi avkall på tittelen kongelig høyhet. Prinsessetittelen fikk hun beholde, og hun slapp å ta ektemannens etternavn, slik hennes tanter Astrid og Ragnhild måtte da de giftet seg borgerlig.

Fra 2002 må Martha Louise også betale skatt både for inntekt og formue, men til gjengjeld får hun de samme privilegier som andre norske borgere; lønn under sykdom, fødselspenger og barnetrygd for sitt barn.

Apanasjen forsvant med statsbudsjettet for 2002, men kongen betaler fortsatt representasjonsutgiftene for sin datter, i den grad hun representerer kongefamilien ved offisielle anledninger.

Som selvstendig næringsdrivende med eget enkeltmannsforetak må hun ta hånd om private utgifter og driften av foretaket selv.

Suksess og fiasko

Bryllupet i Trondheim ble en stor suksess. Boka Fra hjerte til hjerte som brudeparet utga noen måneder senere, ble møtt med harselas i pressen og betegnet som en fiasko.

Men boka solgte likevel i et opplag på mer enn 10.000 eksemplarer, og kan dermed neppe kalles en økonomisk fiasko. 170.000 kroner av overskuddet ble gitt til Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Den nye romanen som Ari Behn har skrevet på i flere år, er fortsatt ikke kommet ut. Bryllup, bryllupsreise, graviditet og fødsel har kanskje vært grunnen til at forfatteren av suksessboka Trist som faen ikke har klart å konsentrere seg om skrivingen. Manus var i hvert fall ikke levert fram til påske.

Oppussing

Prinsesse Martha Louise og Ari Behn bor foreløpig i prinsessens leilighet i Professor Dahls gate i Oslo. Men interessen fra pressens side for babyen og de nybakte foreldrene ble så stor at paret valgte å flytte til ukjent sted med sin datter noen dager etter fødselen.

Om ikke lenge kan de imidlertid ta i bruk sommerboligen Bloksberg på Hankø som prinsessen har overtatt etter kong Olav. Huset har vært under oppussing de siste månedene, men vil trolig være klar for innflytting i løpet av forsommeren.

I oktober flytter familien etter planen til New York, der de skal oppholde seg på ubestemt tid. Da gjenstår det å se om de oppnår den etterlengtede privatlivets fred, langt fra pågående norske pressefolk. Amerikansk presse er neppe spesielt interessert i den norske prinsessen og hennes lille familie, som de knapt nok vet hvem er.

(NTB)


 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no