OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Festen

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Kronprinsbryllupet > Festen

Oppdatert 03.09.2001 08:55

Bryllupet
Send inn din hilsen
Brudeparet
Monogram 100
 
 SEND DIN HILSEN KONKURRANSER DEBATT

Stoltenbergs tale

Publisert 24.08.2001 20:56

Statsministerens tale til kronprinsparet under regjeringens middag fredag kveld.

Deres Majesteter, Deres Kongelige Høyheter, kjære gjester. Dette er dagen før dagen! I kveld er vi samlet rundt to unge mennesker som stråler av forelskelse og forventning for dagen i morgen. Vi gleder oss med dem!

Det er ikkje sant at kjærleik gjer blind. Kjærleik gjer klok., sa Halldis Moren Vesaas. Men kjærligheten koster.

Det er dyrebart å finne den man vil dele livet med. Men så
står jo også dette sentralt i vår kristne kulturarv:

Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Den norske eventyrverden er spunnet rundt dette Soria Moria slott å finne kjærligheten. Veien til kongsgården og kongeriket finner bare mennesker med de gode hjerter. De som kan utstå prøvelser.

Gjennom det siste året og helt fram til denne dag har vi sett denne styrken i båndene mellom kronprinsen og hans forlovede. De står ved hverandres side. De er sammen rede til å påta seg sine oppgaver.

For nøyaktig ti år siden da han ble 18 år og myndig sto kronprins Haakon i denne sal og holdt sin første offentlige tale. Han sammenlignet seg selv med Askeladden; gutten som går våkent inn i livet og ikke avviser noe før han har undersøkt det nøye.

Vi har fulgt kronprinsen gjennom oppvekst og modningstid. Vi kjenner igjen kronprins Haakon som det hele mennesket, viljesterk, med respekt for medmennesker og bevisst sin oppgave. Vi har sett ham til rors i marinen og i statsråd på Slottet.

Vi har lært å kjenne Mette-Marit Tjessem Høiby kronprinsens utvalgte. Vi har opplevd og hørt en modig kvinne som møter oss med varme, ærlighet og sin egen livserfaring.

Mer enn andre, må de to dele av seg selv. Sammen vil de nå bære ansvaret og den krevende plikten det er å forene det beste av det bestående med kravene i en ny tid.

De har dette til felles kongene i det moderne Norge: De har klart å speile sin egen tid. Det kan skape kontraster til andre tider, til andre tradisjoner og verdier.

Men våre konger har maktet å bygge broer; mellom generasjoner, verdier og folk i alle deler av landet. Dermed er de alle blitt folkekongen for sin tid.

Kong Haakon den folkevalgte kongen som tok valgspråket Alt for Norge og sa nei da okkupantene truet. Kong Olav opphøyet kongelig, enkelt folkelig et samlingsmerke som folket hedret med tusener av lys i vinternatten foran Slottet.

Kong Harald utrettelig i tjeneste for sitt folk som kjenner alle hjørner av sitt land og som sammen med dronning Sonja er Norges fremste døråpnere.

Nå formes bildet av vårt kommende kronprinspar. Vi har hørt dem når de gjennom opprettelsen av sitt humanitære fond vektlegger solidaritet i en verden der mange lider nød.

Vi har sett dem en iskald februarkveld i Oslo der de sammen med titusener over hele landet vendte ryggen til rasisme og intoleranse.

Ved starten av et nytt og åpent århundre ser vi linjene fra valgspråket Alt for Norge til visjonen om et Norge for alle.

Norge er en gammel nasjon, men en ung stat. Vi fikk vår selvstendighet og et nytt kongehus ved inngangen til det forrige århundre.

Nå ser vi framover mot en ny tid med en ny generasjon av et kongehus som har tjent land og folk gjennom snart 100 år. Vi møter en kronprins som utøver den rett ethvert fritt menneske må ha retten til å følge kjærligheten.

Vi møter en ung kvinne som er modnet og som vet at kjærligheten vender alt til det gode. Vi møter to unge mennesker som sier seg rede til å bære det trykket deres posisjon innebærer i det moderne mediesamfunnet.

Vi folket skal unne de to unge og deres lille familie å få vokse og utvikle seg videre. La også de få lukke en dør når det trengs, og få ro sammen.

På samme måte som kronprins Haakon og Mette-Marit i morgen lover hverandre troskap, så slutter eventyrene om Askeladden med et bryllup som det sterkeste symbol på kjærlighet og lykke.

Nå er vi kommet hit også i det virkelige livet. Vårt kongsemne har funnet den han vil dele gleder og sorger med.

Norge får igjen et kronprinspar. Og et helt folk vil i morgen oppleve verdien i ordene fra Kjærlighetens høysang: Så blir de stående disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten. (NTB)


Konkurranse Gratulasjon Bakgrunn

Tegnekonkurranse

Kle deg ut

Vær med på hele Norges gratulasjon til Haakon og Mette-Marit. Send inn din hilsen i dag.

Oppdaterte nyheter

Brudeparet

Monarkiet


 
 
SØK

Kjøp bryllupsvideo/DVD
Feiring i utlandet
Danseskolen
Diskuter kronprinsbryllupet
Spør Anne
Tegnekonkurransen
10 SISTE FESTEN
03.09.2001 08:55
200 nordmenn i Brisbane
26.08.2001 19:20
Biskopens tale
26.08.2001 15:33
Folkefesten i bilder
25.08.2001 22:14
Kronprins Haakons tale
25.08.2001 22:07
Kong Haralds tale
25.08.2001 21:44
- Jeg elsker deg

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 11:16