22.12.2014

20 fyr til salgs

PERLER TIL SALGS: Obrestad fyr i Hå kommune i Rogaland er blant fyrperlene som nå skal selges. (Foto: Torstein Olsen)PERLER TIL SALGS: Obrestad fyr i Hå kommune i Rogaland er blant fyrperlene som nå skal selges. (Foto: Torstein Olsen)

Kystverket selger 20 fyrstasjoner langs norskekysten i år. Er ikke offentlige etater eller foreninger interessert, kan også privatpersonar få kjøpe.

Lyktene skal fortsatt lyse, men bygningene rundt rundt skal tjene andre formål, som overnattingssted, kafè, galleri eller klubblokale.

- Disse kystperlene skal være mest mulig tilgjengelig for allmenheten. Derfor får andre statsetater, fylker, kommuner, lag og foreninger tilbudet først.

Hvis disse ikke er interessert, kan privatpersoner få kjøpe dem, sier seniorrådgiver Knut Baar Kristoffersen i Kystverket til NRK.

Gamle

Fyrstasjonene kan være over hundre år gamle og automatisert for lengst. De består som regel av minst en fyrvokterbolig og gjerne en bolig for fyrvokterassistenten og uthus.

- Prisen vil variere fra et par hundre tusen kroner til drøyt to millioner for de flotteste stasjonene, sier seniorrådgiver Kristoffersen.

VAMP-INNSPILLINGER: Ryvarden fyr i Sveio kommune - der gruppa Vamp har spilt inn flere av sine plater. (Foto: Torstein Olsen)VAMP-INNSPILLINGER: Ryvarden fyr i Sveio kommune - der gruppa Vamp har spilt inn flere av sine plater. (Foto: Torstein Olsen)

Mange utleid

Eigerøy fyr ved Egersund har stor fyrhistorisk interesse. Her ble det første støpejernsfyrtårnet reist i 1854.

Noen av bygningene er ikke fyr, men stakelagre - og Søndre Langåra i Akershus er en fredet tåkeklokke som varslet skipstrafikken i tett tåke.

Mange av fyrstasjonene som nå selges, er allerede utleid til kommuner, foreninger og la, som nå vil være interessert i å overta dem.

Et av dem er Ryvarden fyr i Sveio - der gruppa Vamp har spilt inn flere av sine plater.

- Vi er glad for å kunne få kjøpe fyret, da kan vi begynne å tenke på investeringer her, sier kultursjef i Sveio, Gunn Bente Håvardsholm. Hun regnes som kulturfyrvokter på Ryvarden.

- Det skal fortsatt bli både kunst og turløyper, åpen kafe for alle i framtida, som det har vært de siste årene, sier hun.

Dette er fyrene som er til salgs:

Akershus:

Søndre Langåra (fredet tåkeklokke)

TRØNDELAGSKYSTEN: Stakelageret Villa i Nord-Trøndelag er også til salgs. (Foto Torstein Olsen)TRØNDELAGSKYSTEN: Stakelageret Villa i Nord-Trøndelag er også til salgs. (Foto Torstein Olsen)

Vestfold:

Fulehuk

Vest-Agder:

Odderøya

Rogaland:

Vibberodden

Eigerøy

Obrestad

Hordaland:

Ryvarden

Leirvik

Marstein

Sogn og Fjordane:

Hendanes

Møre og Romsdal:

Haugsholmen

Skalmen

Sør-Trøndelag:

Sula

Nord-Trøndelag:

Villa (stakelager)

Ellingsråsa

Nordland:

Nyholmen (stakelager)

Litløy

Bjørnøy

Flatøy

Finnmark:

Helnes

FULEHUK: I Vestfold er fyrstasjonen Fulehuk til salgs. (Foto: Torstein Olsen)FULEHUK: I Vestfold er fyrstasjonen Fulehuk til salgs. (Foto: Torstein Olsen)

Se også

Dette er en arkivert forside

Denne siden blir ikke oppdatert. Gå til www.nrk.no    NRK Butikken