19.12.2014

Hagen angrep islam

Carl I. Hagen angrep islam i sterke ordelag på et møte i Levende Ord i Bergen i dag. Teolog Oddbjørn Leirvik ved Teologisk fakultet mener Hagens tale kan sammenlignes med jødehetsen i mellomkrigstiden.

Det var i en tale på Levende Ords sommerfestival i Bergen, at Fremskrittspartiets leder kom med angrepene som vil sjokkere mange.

Hagen sa blant annet at små barn blir brukt som selvmordsbombere for å islamisere verden.

Barn og martyrer

- Vi kristne er veldig opptatt av barn. La de små barn komme til meg, sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Mohammed har sagt det samme, sa Carl I. Hagen mens forsamlingen lo. Og Hagen fortsatte:

- I tilfelle han måtte ha sagt det samme, måtte det være: La de små barn komme til meg, slik at jeg kan utnytte de i min kamp for å islamisere verden, sa Frp-lederen til applaus.

Han mente at barn blir brukt som selvmordsbombere for å islamisere verden. Og han langet ut mot foreldrene, som tror de oppnår heder og ære for at de ofrer barna som martyrer.

- Jeg kan ikke se at det er noen likhet med de moralbegreper og den rettferdighet som er i kristendommen, sa Hagen til de lyttende medlemmene.

- Europa bukker under

Carl I. Hagen sa også at hvis Israel taper i Midtøsten, vil Europa bukke under for islam, hvis muslimske fundamentalister får de som de vil.

- De har, på lik linje med Hitler, klarlagt for lenge siden at den langsiktige planen er å islamisere verden. De er på god vei, de er kommet langt inn i Afrika og er på god vei i Europa - og da må vi ta til motmæle, sa Hagen.

- Israel er en symbolsak i dette. Hvis vi med passivitet - og aktivitet fra enkelte politikere på venstresiden - stilltiende aksepterer at terror vinner frem og Israel taper den ene og siste krigen, da er det ikke så mye håp igjen for Europa heller. Derfor må Israel forsvares, tordnet Hagen, som presiserte at det også finnes skikkelige muslimer.

- Minner om jødehetsen

Teolog Oddbjørn Leirvik ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo, mener Hagens tale kan sammenlignes med jødehetsen i mellomkrigstiden.

Oddbjørn Leirvik ved Teologisk fakultet er kritisk til talen. (Foto: NRK)Oddbjørn Leirvik ved Teologisk fakultet er kritisk til talen. (Foto: NRK)

- Fremskrittspartiet har også tidligere prøvd å spille ut det muslimske kortet i forskjellige valgkamper, men denne gangen synes jeg Carl I. Hagen virkelig gikk over streken.

- Det minner mistenkelig om jødehetsen fra mellomkrigstida, også disse tankene om at muslimene er ute etter å overta verdensherredømmet. Når Hagen får gått i seg selv, kan det hende at han vil angre på noe av det han har sagt, sier Leirvik til NRK.

Solberg reagerer

Høyre-leder Erna Solberg mener at Hagen med dette viser hvorfor Fremskrittspartiet ikke sitter i regjering.

- Det er litt farlig hvis vi skal gi et bilde av at alle muslimer er terrorister, sier Solberg til NRK. Hun sier utspillet ikke er rasistisk, men mener at det er religionsfiendtlig overfor islam. Hun mener Hagens holdninger ikke gjør det enklere for Høyre å samarbeide med Frp.

Solbergs partikollega Afshan Rafiq sier til TV 2 at Hagen tegner et bilde av islam som ikke har noe med virkeligheten å gjøre.

- Unyansert

Thor Bjarne Bore, leder i Kirkerådet, sier Hagens utspill er unyansert og er med på å skape et fiendebilde fremfor å skape dialog.

Talsmann Zahid Mukhtar i Islamsk Råd Norge rister på hodet av Hagens uttalelser.

– Dette er bare tull. Hagen prøver nok en gang å skape en kløft mellom muslimer og ikke-muslimer, og mellom muslimer og nordmenn, sier Mukhtar til NTB. Han mener uttalelsen viser hvor lite kunnskap Frp-lederen har om islam.

Lyd og video

Dette er en arkivert forside

Denne siden blir ikke oppdatert. Gå til www.nrk.no    NRK Butikken