18.12.2014

Sporveien og trikkefører tiltales

Påtalemyndigheten tar ut tiltale mot Oslo Sporveier for uaktsomt drap fordi en trebarnsmor ble drept da hun satt fast i en døråpning på en trikk.

Kvinnen som omkom satt fast i en døråpning på trikken. (NRK-foto)Kvinnen som omkom satt fast i en døråpning på trikken. (NRK-foto)

Statsadvokat Pål Berg har nå besluttet at både trikkeføreren og Oslo Sporveier skal tiltales.

En ødelagt åpningsmekanisme i trikkedøren skal være årsaken til at kvinnen ble drept på Holbergs plass i januar.

Den 35 år gamle kvinnen omkom da hun skulle trekke med seg

barnevognen på trikken. Åpningsmekanismen til døren skal ha vært ødelagt, slik at døren gikk igjen og trikken begynte å kjøre, selv om ikke kvinnen hadde steget om bord.

Foten hennes satt fast, og hun havnet under trikken.

Rettssaken etter ulykken vil kommer opp for Oslo byrett.

Gjorde flere graverende feil

Direktør Trond Bjørgan i Oslo sporveier sier til NRK at selskapet tar tiltalen til etterretning. Han sier også at det er klart at Sporveien i denne saken har gjort flere graverende feil.

Han opplyser at det like etter trikkeulykken i januar ble gjennomført en rekke sikkerhetstiltak for å hindre at lignende ulykker skal skje igjen.

Uforståelig tiltale

- Det er uforståelig at trikkeføreren blir tiltalt for uaktsomt drap etter ulykken. Dette er en ulykke som ville skjedd uansett hvilken fører som hadde kjørt trikken. Hun har gjort en god jobb og det at klemsikringen ikke fungerte hadde ikke hun noen mulighet til å avdekke. Etter vår oppfatning kan hun ikke klandres for denne ulykken, sier Stein Gulbransen, leder i Oslo Sporveiers arbeiderforening.

Ulykken skjedde i en såkalt svensketrikk. Disse trikkene kjører nå kun med en vogn for at føreren skal ha bedre oversikt over dørene.

Dessuten er klemsikringen på dørene skiftet ut med en ny type, og nødhåndtak med instruks er montert i alle vognene.

Nye italienske trikker

Oslo Sporveier har 21 svensketrikker, men er i ferd med å skifte ut disse med nye trikker fra Italia.

- Vi håper å være ferdig med utskiftningen i løpet av neste vår. Inntil da kjører vi svensketrikkene med enkle vogner, sier Trond Bjørgan.

Han sier videre at Oslo Sporveier arbeider fortløpende med sikkerheten.

- Passasjerene kan være sikre på at vi gjør det vi evner for at det skal være trygt å kjøre både buss, T-bane og trikk med Oslo Sporveier, sier Trond Bjørgan.

Det er foreløpig ikke berammet når rettssaken etter ulykken vil komme opp for Oslo byrett.

Lyd og video

Se også

(NRK-NTB)

Dette er en arkivert forside

Denne siden blir ikke oppdatert. Gå til www.nrk.no    NRK Butikken