Hopp til innhold

Krever 48 millioner fra Forsvaret

14 barn som ble skadet etter fedrenes opphold på KNM "Kvikk" krever erstatning. Noen av dem trenger å få dekket livsvarig institusjonopphold.

Familiene til de 14 barna krever erstatning på totalt 48 millioner kroner fra Forsvaret.

– Medisinsk sakkyndige har vurdert barnas grad av invaliditet. Det er nå regnet ut en erstatning for hvert barn som tilsammen blir vel 48 millioner kroner, sier advokat Stig Åkenes Johnsen til Bergens Tidende.

I en rapport fra Seksjon for arbeidsmedisin ved Universitetet i Bergen slår en fast at det er en klar statistisk sammenheng mellom «Kvikk»-barnas medfødte misdannelser og fedrenes opphold på KNM «Kvikk».

Talsperson for foreldregruppa for KNM "Kvikk", Cato Rasmussen har tro på erstatning.

- Jeg ville bli svært overrasket hvis vi ikke når fram med våre krav. Dette er en nøktern utregning av hva barnas skjebne har kostet, sier Rasmussen til NRK.

Multihandikappet

Selv var Rasmussen skipsjef ved KNM "Kvikk". Han tjenestegjorde først i 1989, så i 1993-94. Han har en sønn som er født med misdannelser.

- Hva vil det bety for de 14 barna å få innfridd de økonomiske kravene?

- Hverdagen vil bli lettere. Noen av barna er multihandikappede, og de trenger å få dekket livsvarig opphold på institusjon. Det er også eksempler på mødre som har vært hjemme i ti år og passet barn. 

Rasmussen legger imidlertid til at pengene kun blir som en parentes å regne.

Trenger tid

Ifølge Forsvarsdepartementet er det to forutsetninger for økonomisk oppgjør. Det må gjøres slik at det ikke danner presedens for lignende saker, samtidig som spørsmål om den konkrete årsaken til barnas medfødte misdannelser må holdes utenfor.

– Vi har mottatt «Kvikk»-foreldrenes krav og er i gang med å behandle det. Vi har gikk beskjed til deres representanter om at vi trenger tid på å gjennomgå dokumentasjonen, sier underdirektør Kåre Helland-Olsen i Forsvarsdepartementet til Bergens Tidende.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger