Hopp til innhold

Valgerd valgt til jazz-sjef

Stiftelsen Nasjonal Jazz Scene har valgt ny styreleder: Tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Molde i dag. Valgerd Svarstad Haugland og sjefen for Moldejazz, Jan Ole Otnæs.
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Dermed blir hun en viktig brikke i formidlingen av jazzmusikk i Norge.

For tiden er hun på festivalen Moldejazz, hvor hun får musikalsk påfyll fra blant andre Leatherface, The Herbalizer og Elvira Nikolaisen.

- Jeg er veldig glad i musikken, så jeg koser meg her sier hun til NRK.no.

Vervet innebærer å utvikle Cosmopolite i Oslo til en hovedscene for norsk jazzmusikk, der det skal være konserter minst tre ganger i uken.

- Viktig for utviklingen

- Vi skal endelig få en arena hvor flere kan vise seg fram. Det er viktig for utviklingen av jazzen i Norge, og vi har jo allerede mange gode jazznavn. Vi trenger ikke nødvendigvis gå til utlandet for å hente store stjerner, sier hun til NRK.no.

– Med mer penger kan vi oppnå flere konserter og noe bedre betaling til utøverne, som hittil har fått relativt dårlig godgjort for spillejobbene sine, sier styrets nestleder, Jan Ole Otnæs, som også er sjef for Moldejazz.

Valgerd Svarstad Haugland har oppholdt seg i Molde noen dager, og har vært på flere konserter. Overfor NRK.no vil hun ikke avsløre sin personlige jazzfavoritt i Norge, men nevner mange.

- Jeg liker godt de gamle, tradisjonelle, slik som Ytre Suløen Jass Ensemble og Brazz Brothers, men Bugge Wesseltoft er en annen av mine favoritter. Jeg liker jo også de nye og eksperimentelle musikerne, der er det også mye bra.

5 millioner til drift

Hun sier at det er bevilget 5 millioner kroner til driften av den nasjonale jazzscenen dette året. Håpet er at denne summen skal dobles neste år. Det aller meste skal gå til drift og musikerhonorarer.

Til NTB sier Svarstad Haugland at det er en viktig del av aktiviteten at grupper som kommer til Cosmopolite, også skal ut i landet og spille på andre arenaer. På den måten skal prosjektet gi ringvirkninger.

På pressekonferansen i Molde ble hun spurt om forholdet kirke og jazz. Hun mener at kultur, jazz og kirke har mye å gi hverandre. I Molde er det for øvrig fullt under jazzkonsertene hver eneste kveld.

Svarstad Haugland er valgt for to år av Norsk Jazzforum og Cosmopolite. Prosjektleder er Jon Olav Kringeland. Han sier at Cosmopolite skal være ferdig oppusset og klar for nyåpning som nasjonal jazzscene i begynnelsen av september.

AKTUELT NÅ