Hopp til innhold

Fenomenet Hessdalen

Siden 1981 har det dukket opp uforklarelige lys over Hessdalen i Sør-Trøndelag. Nå tror forskerne at de har funnet svaret.

Hessdalen

Slike lysglimt har blitt vanlige i Hessdalen.

Foto: NRK

- Ingen av oss tror på flygende tallerkener og små grønne menn, sa den italienske forskeren Jader Monari om saken i 2004.

Nå tror forskere og studenter at de har løst gåten bak lyset.

Vi befinner oss i Hessdalen, en liten dal ca 12 mil sør for Trondheim. Lysglimt på himmelhvelvingen har blitt en vane i dalen.

- UFO, hevder noen. Sludder, svarer andre.

Flere hundre

Fra 1982 til slutten av 1984 ble det gjort flere hundre observasjoner. På det meste opptil tjue i uka.

- Diameteren på lyset er på opptil 30 meter - med andre ord på størrelse med et hus. Lyset blir hengende i flere minutter på samme sted - rett over tretoppene, forteller sivilingeniør Bjørn-Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold, til Nettavisen

Internasjonal interesse

Hauge har jobbet sammen med italienske forskere, og studenter ved Høgskolen i Østfold. Feltundersøkelser er foretatt i Hessdalen, i all slags vær. I slafs og kulde, vann og vind. Dag og natt har de ligget ute og ventet på at lyset skulle dukke opp.

- Vi har hatt flaks, som har fått tatt så gode bilder av lyset når det først kom, sier Hauge.

Lang tid er brukt. I 2004 ble et kamera montert, samt en antenne for ultra-lave frekvenser.

En italiener lå lenge i snøen ute i skogen for å sette opp utstyret. Og med sprakende walkie-talkier, der svak musikk av og til slår inn, hørtes det nesten litt UFO-aktig ut der ute på fjellvidda.

- Fysisk fenomen

- Vi vet nå at lysfenomenet oppstår i en forbrenningsprosess, der hoveddelen består av oksygen og nitrogen, og vi har gjort beregninger som viser at også grunnstoffet natrium finnes med i prosessen. Dette er med andre ord et fysisk fenomen, sier Hauge til Adresseavisen

- Det merkelige er at det som skjer på mange måter både minner om prosessene rundt de såkalte pulsarene (nøytronstjerner) og de svarte hullene langt ute i verdensrommet. Men her i Hessdalen skjer dette rett over hodene på oss, bare noen få hundre meter over bakken. En forenklet beskrivelsen av fenomenet er at vi har å gjøre med en type «ministjerner», hvor grunnstoff forbrenner i vår egen atmosfære, fortsetter han.

Likevel kan ikke Hauge si med sikkerhet hva det er som lyser opp.

- Hadde dette inneholdt gasser ville hele Hessdalen vært svidd av, forklarer Hauge til Nettavisen.

Kilde til mysteriet

Det var en sen desemberkveld i 1982 at ekteparet Åge og Marry Moe tok en titt ut av kjøkkenvinduet. På himmelen observerte de det som de kalte en "brennende ildkule". Folk lo, og få hørte på hva de hadde å si. Så fikk andre se lyset.

Norske forskere har funnet løsningen bak det Åge og Marry så, sammen med italienske kolleger, og studenter ved Høykolen i Østfold. 25 år etter ekteparets observasjon.

I august skal resultatene legges frem. Da arrangeres et "SSE-møte" (Society for Scientific Exploration) i Røros. Her skal Hauge presentere sine funn, og vi vil få løsningen Hessdalen har ventet på lenge.

- Ikke slutt

Til tross for at mye av mysteriet er løst vil ikke Hauge gi seg. Få uker etter at resultatene er lagt frem vil Hauge ta turen til Hessdalen på nytt. For hvor lyset får energien sin fra, er uvisst.

- Det er nå jobben begynner. Vi har identifisert lyset – vi vet det er et fenomen som finnes i atmosfæren - men et stort spørsmål gjenstår å besvare: Hvor får lyset «drivstoffet» sitt fra? Finner vi ut av det har vi kanskje løst framtidens energibehov, sier Hauge.

Fenomenet Hessdalen

Det er ikke bare én type lys som opptrer på himmelhvelvingen og over tretoppene i Hessdalen. Fenomenet kan katalogiseres i forskjellige typer, basert på utseendet, bevegelsen, og hvordan det "oppfører" seg.

De aller fleste beskrivelsene forteller om et lysfenomen, som oftest blir sett når det er mørkt ute.

85 % av de rapportene som kom inn i begynnelsen av 80-tallet, da hyppigheten var på det meste, forteller om et lysfenomen. De resterende nevner ordet "objekt", hvorav noen av disse er sett på dagtid. Dessverre finnes det ingen bilder av det som er sett på dagtid, og som gis beskrivelsen "objekt" av observatørene.

AKTUELT NÅ