Hopp til innhold

Russiske styrker i norske nærområder

Russiske styrker kan bli plassert i norske nærområder dersom Russland gjør alvor av å bryte avtalen som regulerer militære styrker i Europa.

Russiske soldater
Foto: STRINGER / AFP

Det mener John Kristen Skogan ved Institutt for Forsvarsstudier.

- Fritt fram for Russland

CFE-avtalen legger begrensinger på hvor mange stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og artelleri russerne kan plassere i Norges nærområder. Dersom Russland gjør alvor av å bryte avtalen om nedrustning, mener Skogan det kan få store konsekvenser også for Norge.

- Da er det fritt fram for Russland å plassere nye våpen og styrker ut der de ønsker.

- Gufs av kald krig

I går truet både den russiske presidenten og utenriksministeren med å trekke landet fra CFE-avtalen. Russerne anklager NATO og USA for å jakte på en ny fiende når det planlegges radarer og rakettskjold i Polen og Tsjekkia.

- Den russiske reaksjonen overrasker oss ikke, sier Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg til NRK. - Det er et gufs av kald krig. Russland har skjulte motiver. De vil bruke rakettskjoldet som et redskap, og dessuten har ikke gitt russerne gitt slipp på tidligere warzsawapakt-land som oss. De mener vi fortsatt ikke har egne rettigheter, eller kan gi egne tillatelser for slike planer.

Bekreftelsen om at russerne vil innstille CFE-avtalen om nedrustning, ble heller ikke godt mottatt under NATOs utenriksministermøte i går.

- Vi er bekymret, skuffet og beklager dette på det sterkeste, sier NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. Han legger til at det planlagte rakettskjoldet ikke er rettet mot Russland, men skal forhindre raketter fra f.eks. Iran og Nord-Korea.

Kjølig klima

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at klimaet mellom NATO og Russland er blitt kjøligere.

- Det er et urovekkende trekk i det internasjonale samarbeidet. Det påvirker Norge, sier Støre.

I formiddag møter Støre den russiske utenriksministeren for å diskutere Nordområdene og hvilke konsekvenser russernes trusler om å trekke seg den viktige nedrustningsavtalen får for Norge, men han deler ikke oppfatningen om at russiske styrker igjen kan utplasseres i norske nærområder.

- Det vil stride mot all annen analyse Russland gjør av det som er utviklingen i nord.

AKTUELT NÅ