Hopp til innhold

Skulle lære av egne feil

Erstatningsordningen for pasientskader ble laget også for at helsevesenet skulle lære mer av sine egne feil, viser et hemmelig notat.

Ambulanse ved Oslo-sykehus
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hittil har staten betalt ut 3,4 milliarder kroner - uten at sakene er blitt skikkelig analysert.

Hensikten med å erstatte pasientskader var blant annet at helsevesenet skulle lære mer av sine egne feil. Det viser et hemmelig regjeringsnotat fra 1987.

Erstatningsordningen har nå vart i 19 år, og staten har betalt ut 3,4 milliarder kroner, uten at sakene er blitt skikkelig analysert.

Skulle lære av feilene

- Det var en forutsetning at klagene skulle undersøkes og systematiseres skikkelig, sier advokat Nina Reiersen. Hun satt i arbeidsgruppen som etablerte Norsk pasientskadeerstatning på slutten av 80-tallet.

- Det som var vesentlig ved etaberingen av ordningen var jo å styrke pasienters erstatningsrettslige vern. Men siden dette ville bli kostbart for det offentlige og sykehusene, var det også en vesentlig forutsetning at erfaringene fra ordningen skulle brukes i kvalitetssikringsarbeid, forteller Reiersen. Hun er skuffet over at statistikken ikke er blitt bearbeidet skikkelig og at helsevesnet ikke lærer mer av feilene de gjør.

Foretakenes oppgave

Helsedepartementet sier det er helsefortakenes ansvar å systematisere og følge opp pasientskader. Men samtidig har det i år satt i gang en uavhengig gruppe, Nasjonal enhet for pasientsikkerhet, som skal gå gjennom statistikken og foreslå tiltak for å få ned antallet pasientskader.

Ifølge direktøren for gruppa, John-Arne Røttingen, vil det ta tid før arbeidet kommer skikkelig i gang.

-Vi er ikke sikre på når vi kan ha ferdige analyser klare. Det er en del praktisk og juridisk arbeid som må på plass før vi får tilgang til statistikken, sier han.

AKTUELT NÅ