Hopp til innhold

Massemønstring mot Telefonkatalogen

I løpet av den siste uken har nærmere 100.000 nordmenn reservert seg mot å få telefonkatalogen i posten. Det hele begynte med et slags veddemål.

Telefonkatalogen anno 2007
Foto: Sigmund Haugedal / NRK

I Dagsnytt 18 forrige uke utfordret Naturvernforbundets Sverre Andreas Stakkestad selskapet Eniro på direkten.

Selskapet gir ut papirutgaven av Telefonkatalogen, og distribuerer årlig 2,8 millioner av den tykke trykksaken.

Siden i fjor har det vært mulig å reservere seg mot papirutgaven, og Stakkestad lovte at han skulle få 10.000 til å gjøre nettopp det.

Innen en uke.

- Helt vanvittig

Denne uka sendte han ut en epost til rundt femti venner og kjente, der han oppfordret dem til å reservere seg og sende budskapet videre.

I dag ble det klart at nærmere 100.000 nordmenn har fulgt Stakkestads oppfordring om å si nei takk papirkatalogen.

- Det er helt vanvittig. Det viser jo at det er mange som ikke vil ha denne papirutgaven, sier Stakkestad til NRK.

Han mener nærmere 80% av de som i dag mottar katalogen egentlig ikke ønsker den.

- Ikke overraskende

Det samlede opplaget til Telefonkatalogen utgjør rundt 9000 tonn, en enorm mengde papir hvorav en stor andel ifølge Stakkestads anslag går rett til resirkulering.

Samtlige husstander mottar i utgangspunktet katalogen på døra, samtidig som flere og flere heller benytter seg av tilsvarende tjenester på nett og mobil.

Informasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Eniro er ikke særlig overrasket over den store oppslutningen e-postaksjonen har fått.

- De som reserverer seg nå, har neppe brukt katalogen de siste årene. Vi ser at mye av bruken av våre tjenester er flyttet over på andre plattformer, som internett og mobile tjenester, så dette er ikke overraskende, sier Ulverud.

Fra nei takk til ja takk

Selv om opplaget av  Telefonkatalogen nå går noe ned, tror ikke Ulverud dette vil ha noe å si for papirutgavens annonsører.

- Våre kunder kjøper ikke annonser på bakgrunn av opplagstall, men på bakgrunn av antall brukere. De tallene får vi via kvartalsvise bruksundersøkelser fra TNS Gallup, forteller Ulverud.

Stakkestad vil på sin side ikke hvile på sine laurbær. Naturvernforbundet krever at Eniros brukere i stedet for å motta katalogen automatisk, må gå aktivt inn og bestille katalogen hvis de vil ha den.

I mellomtiden sater han på å få en kvart million nordmenn til å si nei takk.

- Vi håper på 250.000 reservasjoner innen 1. mars. Vi kommer til å fortsette presset til Eniro skifter fra en nei-takk-ordning til en ja-takk-ordning, lover Stakkestad.

Her kan du reservere deg mot å motta Telefonkatalogen . Du kan også ringe 815 44 448. Merk at reservasjonen kun gjelder Telefonkatalogen og Gule sider levert til private husstander, og ikke omfatter Ditt Distrikt eller leveranser til næringsdrivende.

AKTUELT NÅ