Hopp til innhold

Farlig å slutte med steroider

Mange tusen unge mennesker bruker anabole steroider for å få en finere kropp. Men hva skjer når de slutter med å dope seg?

Muskler
Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Det er tidligere kjent at bruk av anabole steroider kan føre til leverskader, nedsatt forplantningsevne og økt aggressivitet.

Nå slår imidlertid nyere forskning fast at steroidene også gir bivirkninger når menn slutter å bruke steroidene.

Ungdom i overgangsalderen

- Det kan godt være at muskelmassen øker, men den går sterkt tilbake når man er stopper med steroiderne. Da kommer man nærmest i overgangsalderen, sier forsker Thue Kvorning fra Syddansk Universitet.

Thue Kvorning har i sin doktoravhandling sett på hva som skjer når man tukler med kroppens naturlige produksjon av testosteron. Han peker på at når man tar anabole steroider, inntar man faktisk en kjemisk kopi av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Selv om steroidene faktisk styrker effekten av styrketrening, stanser det samtidig kroppens egne evne til å produsere testosteron, fordi kroppen vil forsøke å regulere testosteron-nivået tilbake til normalt nivå. Derfor har man ikke testosteron i kroppen når man avslutter kuren, konkluderer forskeren.

Gradvis nedtrapping

Medisinsk ansvarlig ved Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, tror at en gradvis nedtrapping kan være den beste medisinen for å avhjelpe kroppens behov for naturlig å kunne produsere testosteron igjen etter lengre tids misbruk av steroider

- Dette vet vi dessverre svært lite om, og det foreligger pr idag lite forskning akkurat på dette området, sier Wiik Johansen.

- For dårlig oppfølging

Overlegen fra Antidoping Norge innrømmer at oppfølgingen av menn som ønsker å slutte med doping har vært altfor dårlig i Norge.

- Vi må bli flinkere til å følge opp personer som ønsker å avslutte sitt misbruk av anabole steroider. Her bør både leger og psykologer inn i bildet, sier Wiik Johansen til NRK.no.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT