Hopp til innhold

Vil ha attest for prøverørsforeldre

Leger skal kunne be om rulleblad av par som vil ha prøverørsbarn, dersom legen mener det trengs. Forslaget fra Bioteknologinemnda møter motstand.

Bakgrunnen for forslaget er at nemnda

Prøverør
Foto: JOERG SARBACH / AP

mener at myndighetene må ta et større ansvar, og sørge for at barn som blir til ved assistert befruktning ikke kommer til skade, verken fysisk eller psykisk, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kontakt med rettsvesenet

– I dag har man ikke noen anledning til å be om vandelsattest. Legene skal gjøre en vurdering uten noen annen kunnskap enn den de selv greier å skaffe til veie, sier leder Lars Ødegård i Bioteknologinemnda.

Selv om klinikker som tilbyr denne typen helsetjenester skal vurdere om paret er skikket til å bli foreldre, har de ikke andre opplysninger å holde seg til enn det paret selv sier.

 

Sannsynligheten er stor for at de som får avslag her i landet drar til utlandet for å få hjelp

Leder av Foreningen for Ufrivillig Barnløse, Sigrid Karoline Eriksen

 

Nemnda skriver i et brev til Helse- og omsorgdepartementet at legen eller klinikken må ha en mulighet til å sjekke om søkerne har vært i kontakt med rettsvesenet.

«Seksualrelaterte lovbrudd er for eksempel noe som må føre til at paret får avslag. Selv om vandelsattester ikke er noen fasit, vet man fra adopsjonssaker at man her fanger opp par som bør få avslag», heter det i brevet.

Liste med spørsmål

Foreningen for Ufrivillig Barnløse synes ikke ideen er god.

– Vi synes ikke det bør stilles andre krav enn til folk flest. Argumentet for å stille slike krav er at man bruker av offentlige midler for å hjelpe disse parene. Men en del av dem betaler jo hele gildet selv. For øvrig vet vi at sannsynligheten er stor for at de som får avslag her i landet drar til utlandet for å få hjelp, sier leder i foreningen, Sigrid Karoline Eriksen.

Foreningen mener det er nok at legene stiller helsekrav til foreldrene.

Ødegård sier at det handler om at det må stilles krav når det offentlige blandes inn, og vil følgelig ikke stille samme krav til folk som vil ha barn på den gammeldagse måten.

– De som ikke trenger assistert befruktning trenger jo ingen sertifisering. Dette handler om at man må stille krav når det offentlige intervenerer, sier Ødegård.

Men par som har fått avslag et sted kan likevel søke om hjelp et annet sted. For å få bukt med dette ønsker nemnda et system som fanger opp disse tilfellene. De ønsker også en liste over spørsmål som leger skal stille par som ønsker prøverørsmetoden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger