Hopp til innhold

- Undergraver klimaforskning

Les rapporten her

Moderselskapet til Esso, oljeselskapet Exxon-Mobil, betaler store summer for å skape forvirring og spre desinformasjon om klimaforskning, mener forskere.

Exxon Mobil
Foto: LM OTERO / AP

Vitenskapsfolk i USA avslører nå at oljegiganten i løpet av sju år brukte 100 millioner kroner på denne virksomheten.

Det er forskerorganisasjonen Concerned Scientists som avslører hvordan oljegiganten målrettet har forsøkt å undergrave forskning som påviser at klima-forandringene er menneskeskapt.

Kopierte tobakksindustrien

Exxon-Mobil har benyttet seg av samme taktikk som tobakksgigantene gjorde i en årrekke, ved å betale andre forskere og lobbyister til å så tvil om og latterliggjøre seriøs forskning, i dette tilfellet om hvordan oljeindustrien skader miljøet.

- Exxon-Mobil har fabrikert usikkerhet om menneskeskapt påvirkning av global oppvarming på samme måte som tobakk-selskapene benektet at deres produkter kunne føre til lungekreft, sier forskerorganisasjonens leder Alden Meyer.

Den omfattende rapporten fra Union of Concerned Scientists viser hvordan oljeselskapene har klart å fremme tvil om selv de mest udiskutable vitenskapelige beviser om miljøforandring.

Rapporten viser også at selskapt har finansiert lobbyister og selskaper som bygger sin argumentasjon på forvridde forskerresultater og stemplet sine kritikere som forretningskonkurrenter.

Brukte Bush-administrasjonen

Videre har Exxon-Mobil brukt sin unike tilgang til Bush-administrasjonen til å stanse eller forsinke føderale lover og reguleringer som skulle kunne bremse den mennenskeskapte oppvarmingen av atmosfæren ifølge rapporten..

Bare i ett tilfelle har Exxon-Mobil brulkt millioner på å finansiere ni lobbyselskaper, medierådgivere og PR-byråer som bruker astrofysikeren Sally Baliunas som sannhetsvitne for at klimaet ikke har forandret seg på ett tusen år.

Hennes grunnlag for å hevde dette, stammer fra 13 forskere som alle sier at hun enten har misforstått, fordreid eller underslått deres vitenskapelige arbeider.

Sterk påvirkning

Union of Concerned Scientists sier også i sin rapport om Exxon-Mobil, at oljeselskapet har hatt en svært sterk påvirkning på USAs miljøpolitikk.

Selskaept har vunnet frem med forslag på kandidaterl til klimarådgivere for presidenten, og ved å finansiere kongress-representanter og senatorer på Capitol Hill som benekter at det er noe som heter klima-forandring eller global oppvarming.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger