Hopp til innhold

Fikk ikke hjelp - døde

Personer med kroniske smerter som blir avhengige av smertestillende får liten eller ingen hjelp hvis de ønsker å slutte.

Kjersti
Foto: Helge Aarrestad / NRK

En kvinne som var avhengig av legemidler, og som ikke fikk hjelp, er nå død. Familien er stolte av henne, og vil fullføre hennes ønske om stå frem for å sette søkelyset på en gruppe som faller mellom to stoler.

Kjersti levde med kroniske smerter i mange år, og var avhengig av smertestillende legemidler. Leger skrev i en årrekke ut store mengder  medikamenter.

Falt mellom to stoler

Hun havnet med andre ord i et system der kroniske smertepasienter med avhengighetsproblem faller mellom to stoler. Kjersti hadde et så sterkt ønske om og behov for hjelp at hun sendte en e-post til Dagsrevyen en dag i oktober.

 

- Helse-Norge 2006 vil ikke vite av meg og sånne som meg. Vi blir avvist uansett hvor vi henvender oss. Jeg lever et stille og rolig liv sammen med min mann, og jeg har aldri gjort noe galt eller kriminelt. Min "forbrytelse" er at jeg har smerter og tar smertestillende medisiner for å klare hverdagen, skrev Kjersti i en e-post.

Kjersti

 

Dagsrevyen møtte henne hjemme i leiligheten i Oslo. Da Kjersti var 14 år fikk hun skoliose. Dette er  en skjelettssykdom som i voksen alder gir store smerter i nakken og hodet.

 

Kjersti
Foto: Helge Aarrestad / NRK

Ble ikke trodd

For Kjersti startet hver dag med to Paralgin Forte, og i løpet av dagen tok hun 8-10 slike piller i tillegg. Slik holdt hun på i mange år.

Det var veldig vanskelig og har tatt lang tid å innrømme overfor seg selv at hun var avhengig. Men noe av det verste var at legene ikke trodde henne når hun sa hun hadde smerter.

- Jeg ser ikke på meg selv som en misbruker, for smertene mine er reelle. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle overleve uten smertelindring. Men det er klart jeg har et overforbruk, sa hun i et intervju tidligere.

Hjemme hos søstereren denne uken hentes gamle bilder av familien frem. Men Gunhild Mahgoub har ikke orket gå gjennom restene av Kjerstis medisinlager som de fant etter at hun døde. Det har ligget i en søppelpose i leiligheten hennes i flere uker.

Dagsrevyen fikk lov til å se i den, og der finner vi blant annet mange resepter og smertestillende piller. Familien er er ikke tvil om hvem som må bære ansvaret.

- Legene må uten tvil bære ansvaret, det er de som har gjort henne avhengig. Det er helt sjokkerende å se de dosene hun har fått. Dette kommer vi til å forfølge, sier hennes søster Gunhild Mahgoub . 

Bruker mest i Norden

Ingen i Norden bruker mer Paralgin Forte og Pinex Forte enn nordmenn. De fleste bruker legemidlene korrekt, men en gruppe gjør ikke det. Dermed blir de avhengige.

Det er fastlegene som i første omgang møter pasienter som Kjersti, og legene opplever at de ikke har store muligheter for å hjelpe hvis en nedtrappingsplan mislykkes.

- Hvis behandlingstilbudet til kreftpasienter hadde vært like dårlig, hadde det blitt ramaskrik. Vi trenger klinikker der folk kan legges inn, når de har kroniske smerter. De er ikke rusmisbrukere, og passer ikke inn i formate som rusomsorgen har, sier Jan Emil Kristoffersen,  leder i Alment praktiserende lægers forening.

Lang ventetid

På smerteklinikken på Rikshospitalet går overlege og professor Harald Breivik fort i gangene. Det er korte pauser for dem som jobber her. Kapasiteten er sprengt, få får hjelp, og ventetiden kan være opptil tre år.

- Er tilbudet til denne pasientgruppen godt nok?

- Nei, det er alt for dårlig, sier Breivik.

I Norge finnes rundt ti klinikker som kan behandle pasienter med kroniske smerter som er avhengig av legemidler. Avenning er svært vanskelig og tar lang tid.

- Det er verre for disse pasientene enn de som er sprøytenarkonmate, sier Breivik. De har fått medisin for en smertetilstand, og når de trapper ned, vil smertene bryte gjennom, sier Breivik.

Det blir stadig flere av disse pasientene, ifølge professor Breivik. Klinikkene må avvise de fleste.

Døde

Kjersti hadde dårlig samvittighet for alle pillene hun brukte.

- Jeg har skyldfølelse og skam for at jeg tar medisiner for smerter, sa Kjersti tidligere i høst.

Den 6. november skjedde det Kjersti var redd for, helsen sviktet. ifølge obduksjonsrapporten sviktet Kjerstis indre organer etter lang tids overforbruk av smertestillende. I en e-post til dagsrevyen noen dager før hun døde, skrev hun dette:

 

Løpet er nok kjørt for meg, og jeg ser ingen framtid for meg lenger. Men jeg vil bidra til å sette søkelyset på et gjemt, skjult og "skamfullt" problem ved helsevesenet, og der en stor pasientgruppe får høre av legen sin at "dessverre jeg kan ikke hjelpe deg mer".

Kjersti

 

- Jeg kjenner Kjersti så godt, og ser dette som hennes testamente.  Når hun gikk til det skrittet å skrive om saken, vet jeg at det var veldig viktig å få frem historien. Dessverre endte det så trist, sier Gunhild Mahgoub.

Kjerstis familie vurderer å anmelde flere av legene som skrev ut resepter til henne. Helsetilsynet er også koblet inn i saken.

AKTUELT NÅ